☑️ Premi Nine Dots a el pensament innovador

Vivim enganxats a la pantalla, sotmesos als cants de sirena de la tecnologia digital. En l’era de l’excés informatiu, l’atenció ha passat a ser un bé escàs i cobejat per les grans empreses tecnològiques. Com afecta aquest fenomen a la nostra autonomia i la nostra llibertat? Com podem oposar resistència a la colonització de la nostra ment? Amb un peu a l’antiga Grècia i l’altre a Silicon Valley, Clics contra la humanitat fa llum sobre un dels problemes més urgents del nostre temps.
James Williams, que va ser estrateg de Google abans d’estudiar filosofia a Oxford, afirma que els sistemes intel·ligents de persuasió que condicionen el nostre pensament i la nostra conducta constitueixen una greu amenaça per a la llibertat i la democràcia. En comptes d’ajudar-nos a assolir les nostres veritables fites vitals, les tecnologies digitals desvien i exploten la nostra atenció, aprofitant-se de les nostres vulnerabilitats psicològiques. Fa massa temps que minimitzem els trastorns resultants, descartant-com a simples «distraccions» o molèsties menors. No obstant això, són mecanismes que soscaven la voluntat humana, els efectes poden ser irreversibles si no actuem a temps.
CRÍTICA
Apaga el teu smartphone, pren seient i presta tota, absolutament tota, la teva atenció a aquest llibre breu, absorbent i molt inquietant. (Financial Times)
Si t’importa el futur de la societat, presta atenció a aquest llibre. (Wael Ghonim, activista d’internet)
Apassionat, provocador, personal i divertit. Partint de la filosofia, els videojocs, la literatura clàssica i la ciència contemporània, ens ajuda a entendre com està canviant l’experiència humana i com podem recuperar el control de les nostres vides. (David Runciman)
Dins de l’irritant subgènere literari dels conversos de Silicon Valley, Clics contra la humanitat, de James Williams, m’ha semblat una bona introducció a la crítica de les xarxes socials.
JAMES WILLIAMS
(Cap Canaveral, Florida, 1982) va treballar durant deu anys a Google, on va destacar com un dels estrategs més talentosos, i va obtenir el Founder ‘s Award, el màxim reconeixement de la companyia. A l’igual que el seu amic Tristan Harris, Williams va abandonar Google després de prendre consciència de l’impacte negatiu de la tecnologia digital sobre els seus usuaris, i es va anar a estudiar a la Universitat d’Oxford. Allà va obtenir un doctorat, centrant la seva investigació en la filosofia i l’ètica de la tecnologia. És cofundador de l’organització Time Well Spent (l’actual Center for Humane Technology), una organització que advoca per una tecnologia menys invasiva i més respectuosa amb les persones. Actualment és investigador de el Centre Uehiro d’Ètica Pràctica d’Oxford i consultor tecnològic. Escriu regularment sobre tecnologia en mitjans com The Observer i Wired.