Ado Campeol era el propietari del restaurant Le Beccherie de Treviso, on la seva dona, Alba di Pillo, va idear les postres més famoses de la gastronomia italiana. Tiramisú en català és aixeca’m

Ha mort Ado Campeol, conegut com el pare del tiramisú, tot i que en realitat n’era més aviat el tutor legal. Era, això sí, el copropietari de Le Beccherie, el restaurant de Treviso on es va crear.
Jordi Brescó Montserrat| naixement de les postres més cèlebre –i celebrat– de la gastronomia italiana és un exemple més d’invisibilització de les dones a l’hora d’explicar la història, fins i tot la més contemporània.
Tot va començar l’any 1955, quan l’esposa de Campeol, Alba di Pillo, va tenir el seu primer fill, Carlo. Per afrontar les jornades interminables, la seva sogra li preparava un esmorzar abundant que consistia en un combinat de crema sabaiona i cafè: una autèntica injecció d’energia.
Uns anys més tard, ja de tornada al restaurant a jornada completa, Di Pillo va intentar crear un pastís que despertés de cop qui en mengés.
Entre els anys 1971 i 1972, Di Pillo va treballar amb el pastisser del restaurant, Roberto Linguanotto, en la recerca de la fórmula perfecta. El principal escull era la crema: ho van provar amb panna, ricotta i d’altres, però no va ser fins que van utilitzar mascarpone fresc que van veure la llum.
Aquell mateix any, el restaurant va participar en una exposició gastronòmica de Milà, i hi va presentar el “Tiramesù”, un nom que ve de l’expressió “tireme su“, que en el dialecte de la regió italiana del Vèneto vol dir “aixeca’m”.

“El tiramisú només té una mare”
Una de les dones que més maleeix els titulars d’aquest dilluns, on s’informa de la mort del pare del tiramisú, és Francesca Verdura, l’autora del llibre “El tiramisú només té una mare”.
Amb aquesta publicació, Verdura va voler reivindicar la figura de les dones trevesanes: “La del tiramisú és una història de dones, de mares i de casa“.

Un tresor en disputa
Com és habitual en les invencions gastronòmiques, la del matrimoni Campeol és tan sols una de les teories que expliquen el naixement del tiramisú. És, això sí, la versió més acceptada.
Per burocratitzar el descobriment, Le Beccherie va dipositar l’any 2010 la recepta original del tiramisú a l’Acadèmia Italiana de la Cuina.
No va ser l’únic moviment: l’any 2013, el governador de la regió del Veneto, Luca Zaia, va aconseguir el certificat de la Unió Europea pel dolç, un fet que va acabar d’establir la recepta de Le Beccherie.

El mateix Zaia ha homenatjat Ado Campeol a Twitter: “La ciutat ha perdut una altra estrella etnogastronòmica”.
La mort d’Ado Campeol és una notícia trista per a Alba di Pillo, l’autèntica creadora del tiramisú. Afortunadament, Le Beccherie té disponible a la seva web la recepta autèntica , per si algú es decideix a fer un petit homenatge al difunt.
Font: CCMA