“El lloguer és una part important de la despesa per a bona part dels botiguers que, ara, no venen res”

Comerços de lloguer de Bellaterra|ARXIU BELLATERRA. CAT
CCMA|El coronavirus manté abaixades milers i milers de persianes de restaurants i comerços que porten ja fa un mes que estan tancats. Què passa en aquests casos amb el lloguer dels locals, si ni tan sols han pogut obrir?
El lloguer del local és una de les despeses més importants, i més justament ara que no es ven res. Fins ara el govern no hi ha intervingut amb cap regulació extraordinària.
El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya llançarà la setmana que ve un servei de mediació per ajudar propietaris i llogaters de locals a arribar a acords.
La mediació es farà en una videoconferència en què es pretén que les dues parts exposin les seves necessitats. El nou recurs es basarà en l’experiència d’alguns arquitectes que ja han actuat com a mediadors de manera particular.
L’arquitecte Pere González Nebreda explica que ja han participat en uns vint casos, dels quals el noranta per cent s’han resolt d’una manera o una altra. De vegades la solució ha estat dràstica i han plegat. La majoria han acordat una reducció parcial de la renda o una carència o moratòria.

Llibreria PAPER’S de Bellaterra|ARXIU BELLATERRA. CAT
La propietària del local de la llibreria L’Espolsada de les Franqueses del Vallès els ha condonat el lloguer dels mesos d’abril i maig enmig de l’aturada econòmica.
El cas d’aquesta llibreria no és el més habitual, com explica David Sánchez, president de Comertia:
“Hi ha un percentatge de propietaris que ho entenen, fins i tot alguns et condonen la totalitat mentre no hi ha activitat; altres condonen parcialment. I altres entenen que es posposa el pagament per quan torni l’activitat. Però hi ha casos, i percentualment és important, en què els propietaris no estan sent tan receptius.”
Les botigues de roba i la restauració són les que corren més perill de no poder tornar a obrir quan s’acabi el confinament. La roba passa de temporada i l’estoc que es va comprar no es podrà vendre o s’haurà de rebaixar molt.
En el cas de la restauració també hi ha molts aliments que hauran caducat i faran un gran forat en els comptes de l’empresa. Tots dos tipus de comerç necessiten molta mà d’obra, i això els fa més vulnerables.
L’observatori comercial Eixos ha fet una anàlisi de riscos en què preveu la possibilitat de tancaments massius.