L’any 2010, Ramon Andreu, fundador del partit polític GXB (Gent per Bellaterra), va ocupar el Centre Cívic de la Plaça Maragall per crear la seu de l’EMD de Bellaterra, tot renunciant a fer-ho al local de l’edifici del Club Bellaterra, cedit gratuïtament per aquesta entitat esportiva, i que la brigada Roca Vallès utilitza com magatzem de material. Amb les mini competències que té l’EMD, podria perfectament atendre des de la part més central propera a l’estació i la Plaça del Pi, sense que el veïnat hagi de pujar a la part alta de Bellaterra.

Des de l’any 2010 al barri de Bellaterra funciona una EMD “Entitat Municipal Descentralitzada” que és una administració de rang inferior al municipi -Cerdanyola- que té algunes competències delegades pel mateix per a la seva gestió més propera als veïns d’aquest barri. En el cas present parlem de les competències de conservació i manteniment dels carrers, camins i places, de competències per al manteniment i la gestió del patrimoni propi de l’EMD (edificis públics) competències sobre regulació del trànsit. A més d’això, algunes competències de promoció cultural, joventut i esports i molt poc més.
D’això es dedueix que tota la resta de serveis públics que es presten a Bellaterra els ha de prestar a l’Ajuntament. Això no evita que, al llarg d’aquests anys, hagi sorgit una batalla judicial entre l’EMD i l’Ajuntament a propòsit de qui té competència en un tema concret, el cost d’aquests contenciosos, per descomptat, ho paguen EMD i Ajuntament. .
D’altra banda, no sembla que el problema sigui de competències, de fet la població de Bellaterra, d’acord amb els resultats de la seva consulta popular, en més del 90% el que vol és ser un municipi independent, així més o menys competències no resolen res. Tot i això la Generalitat no permet a Bellaterra ser independent ja que, com a municipi, seria inviable econòmicament. Estem, doncs, condemnats a conviure amb aquests conflictes.
Tot això, òbviament, tampoc és gratis en termes econòmics, l’últim pressupost de l’EMD és de gairebé 750.000 euros dels quals més de 160.000 van destinats a pagar personal polític, laboral i funcionari (quatre persones) i 30.000 euros més a pagar els contenciosos judicials que l’EMD té, precisament amb Cerdanyola. Si restarem despeses de manteniment i similars resulta que a l’espai públic i la mobilitat l’EMD només es gasta menys de 210.000 euros, 75.000 en cultura i només 2.500 en joventut. Amb aquestes xifres la pregunta que titula aquest article pren més sentit Serveix de res l’EMD de Bellaterra?
Font: Cerdanyola Informa