Avui, ens estem adonant més que mai de la importància d’una bona higiene de les mans.
Els desinfectants han estat fora d’estoc durant setmanes. És per això que un bon sabó antic, un producte miracle contra virus i bacteris, torna a augmentar. El rentat de mans regular i acurat pot frenar significativament la propagació d’un virus, com ara el coronavirus actual. Ara és un bon moment per interessar-se per SapoCycle, una organització sense ànim de lucre que treballa per millorar les condicions higièniques alhora que contribueix important a la protecció del medi ambient i a la integració social.
Ho sabem més que mai: el rentat regular i acurat de les mans és un gest eficaç de barrera contra virus i bacteris. Disminueix el nombre de patògens al voltant d’un 90 per cent i redueix considerablement el risc d’infecció respiratòria greu o malaltia diarreica. Això també és cert en el cas del coronavirus actual. Perquè un virus està format per proteïnes i material genètic, que es troba embolicat en una membrana lipídica protectora. El sabó conté substàncies grasses estructuralment molt similars als lípids de la membrana viral. El sabó dissol la membrana protectora del virus, la qual cosa condueix a la seva desintegració. Per fer-ho, però, deixeu que el sabó actuï una estona. Per obtenir el resultat desitjat, és fonamental sabonar, fregar i esbandir les mans a fons a l’aigua corrent, sense oblidar-se de fregar la part posterior de la mà, entre els dits, sota les ungles i després els canells. És per això que els experts recomanen rentar-se les mans durant almenys 20 segons per tal d’eliminar els gèrmens infecciosos.
El sabó és tan eficaç com els desinfectants. En general, només són útils quan no és possible rentar-se les mans correctament, per exemple per falta de temps, com en establiments mèdics o per l’accessibilitat a un punt d’aigua.
Els sabons usats salven vides
El sabó és, per tant, un dels mitjans més efectius i menys costosos per prevenir la propagació d’infeccions greus i reduir la mortalitat. Però a nivell mundial, milions de barres de sabó es llencen als hotels cada any, quan podrien salvar vides. Es calcula que uns 150 milions de tones de sabons hotelers acaben a les escombraries cada any només a Suïssa. El projecte Basilea SapoCycle ha declarat la guerra contra aquests residus! SapoCycle recopila sabons d’hotels a Suïssa i França per fer nous sabons.
Amb aquesta finalitat, aquesta fundació es basa en una col·laboració a llarg termini amb establiments hotelers. Uns 120 hotels suïssos participen actualment al programa “Estalviar bombolles que salven vides” i el nombre augmenta cada setmana. El reciclatge de sabons augmenta la consciència pública sobre l’objectiu de recuperació, i es reconeix que el producte obtingut és de qualitat igual o fins i tot superior a la que s’ha llençat.
Cada any, els hotels suïssos disposen d’unes 150 tones de sabó usat.
SapoCycle ja ha produït més de 125.000 sabons. A més de la reducció del volum de residus, la reducció de les emissions de CO2 no és menyspreable. Segons un estudi de la Universitat de Ciències Aplicades del nord-oest de Suïssa (Fachhochschule Nordwestschweiz, FHNW), el reciclatge de sabons emet deu vegades menys de CO2 que la gestió dels residus convencionals.
Els sabons produïts s’envien a organitzacions benèfiques que ajuden les persones necessitades, tant a Suïssa com a altres països del món. A Suïssa, els sabons es distribueixen en especial per l’associació “Taula cobreix-vos” a les persones afectades per la pobresa. A nivell mundial, els sabons s’envien a regions amb condicions higièniques pobres o a zones de crisi. Per exemple, els sabons de Suïssa es subministren a camps de refugiats a Bulgària o a hospitals de Síria a través de l’associació “Voluntaris per a la Humanitat”, una acció realitzada en col·laboració amb la Creu Roja Suïssa.
La distribució de sabons a les zones afectades per la pobresa millora considerablement la higiene de les mans.
Atenció a la comunitat
SapoCycle també treballa per augmentar el sentit de la responsabilitat social. La direcció hotelera no només participa activament en aquest programa de sensibilització ecològica, sinó que els clients també s’associen a aquest enfocament virtuós.
A més, l’ONG contribueix a la integració social de les persones desfavorides. Durant els últims cinc anys, ha col·laborat amb l’organització d’autoajuda WohnWerk de Basilea, que ofereix treballs protegits a persones amb discapacitat mental, per assegurar la seva integració professional.
SapoCycle treballa per promoure la integració professional de les persones amb discapacitat mental.
Els sabons usats es recullen dels hotels que participen en el programa i es lliuren a la institució social per envasar-los. Aquest últim els ordena, els neteja, els molida i els escalfa, abans de sotmetre la massa sabonosa a una prova bacteriològica. Els sabons obtinguts mitjançant el reciclatge es distribueixen a organitzacions benèfiques.
SapoCycle és un projecte suís que combina preocupació ecològica, acció social i compromís humanitari. En resum, un projecte net en ordre!