El protocol es basa en tres eixos: Respectar les decisions de la dona, acompanyar-la en tot el procés i protegir tant la seva salut com la del nadó.
Durant el 2018 van néixer a Catalunya un total de 63.654 nens
CCMA/Salut engega un nou protocol per acompanyar i protegir millor mare i nadó després de néixer i que es basa en tres eixos: Respectar les decisions de la dona, acompanyar-la en tot el procés i protegir tant la seva salut com la del nadó.
Entre les noves mesures, l’atenció domiciliària a les mares, perquè no s’hagin de desplaçar en la primera visita després del part.
També es farà un test en forma de qüestionari a totes les dones al cap de sis setmanes, per detectar el risc de depressió postpart.
La mesura vol millorar l’acompanyament a les famílies i també ajudar a prevenir la síndrome del nadó sacsejat, que pot comportar problemes cerebrals greus.
També hi ha altres mesures a destacar com protegir les mares de violència masclista o fer la prova de cribratge de cardiopaties congènites pròpies.
Salut perinatal a Catalunya
Durant el 2018 van néixer a Catalunya un total de 63.654 nens, un 28,5% menys que fa 10 anys. D’aquests, un 6,8% van ser prematurs.
Una tendència a l’alça dels últims anys en la mateixa línia de la dels països del nostre entorn és la de la maternitat tardana. El 2018, l’edat mitjana de la maternitat se situava als 32,6 anys i gairebé el 40% de les dones, concretament un 39,3%, són mares per primer cop amb més de 34 anys i un 10,2% amb 40 o més anys.
D’altra banda, baixa lleugerament el nombre de fills per dona, que és d’1,31. Pel que fa als parts, un 1,98% són parts múltiples i un 27,8% del total de parts són amb cesària.
Al mateix temps, s’observa un lleuger augment de conductes saludables com el de la lactància materna en néixer: 90,9%.