Ramon Andreu, -president de l’EMD de Bellaterra des de l’any 2010-, va proposar dilluns 16 de gener al Ple del Veïnat, negociar un nou conveni amb l’actual Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, just a tres mesos de les eleccions municipals, el que va indignar els partits de l’oposició, per tardia, astuta i electoral.

“No és pas una innocentada, Andreu diu que l’actual conveni no s’ajusta a la llei i vol signar un nou conveni amb l’Ajuntament de Cerdanyola”
El canvi radical de posició del govern de GXB podría ser la creació del nou partit polític Bellaterra Endavant, que proposa un canvi total i signar amb Cerdanyola un conveni que ajudi a millorar i invertir molt més a l’espai públic de Bellaterra (L’actual EMD només dedica un 20% en millores).
Des de 2016 el govern de GXB no ha l’ha volgut signar amb Cerdanyola si no es modificaven els límits territorials, incloent-hi el clot de Can Fatjó dels Aurons a Bellaterra, si no ho votava el veïnat en consulta. La qüestió dels límits va ser esmentada des del primer moment, deixant clar que no entraria en la negociació del nou conveni. I es que en Ramón Andreu va treure el tema en l’últim tram de la negociació, segurament pensant de portar a terme la recollida de signatures per l’annexió a Sant Cugat, un projecte que li permetria guanyar les municipals del 26M del 2019. Només li calia moure peça i que el seu portaveu Miquel Àngel Vázquez plegués de l’EMD i creés la Comissió Bellaterra-Sant Cugat, i ho projectés com si fos veïnal, però recolzat pel partit polític GXB i els seus simpatitzants. Fins i tot Chus Cornellana, passaria a ser la candidata de GxB a l’alcaldia de Cerdanyola del Vallès.
Chus va aprofitar la renúncia de Vázquez per crear, després de 4 anys de la recollida de signatures per l’annexió de Bellaterra a Sant Cugat, una extensa “Normativa“, per eliminar posteriorment els crítics de la Comissió Bellaterra-Sant Cugat, que va passar a ser dominada majoritàriament per vocals de GxB i els seus simpatitzants, sempre sota la presència de Ramón Andreu. La Comissió Bellaterra-Sant Cugat ha bloquejat els crítics al seu Twitter, així com les seves xarxes anomenades oficialment veïnals.
La primera negociació del conveni es va fer amb l’anterior alcalde Carles Escolà (Compromís x Cerdanyola), però no va tirar endavant i es va trencar desseguida. El nou alcalde Carlos Cordón i Víctor Francos, -regidor de relaccions amb Bellaterra-, no van volguer continuar amb l’anterior negociació del 2018, fins i tot Francos va fer públic al ple de Cerdanyola, que si fos per ell l’EMD duraria 5 minuts. És per aquest motiu que Andreu no està sent seriós amb el veïnat de Bellaterra i ho fa una vegada més per motius electorals.
Ramon Andreu va reclamar al Ple del Veïnat de dilluns 16 de gener, que volien l’enllumenat i la neteja viària que ell mateix no va volguer signar fa tres anys. “Nosaltres voldríem canviar tot el conveni”, i s’ho treia de la màniga a l’estil del gran Mago Pop de Badia del Vallès, comentant que en el seu moment ho va negociar i ho tenía acordat amb Carles Escoda, un conveni marc amb totes les competències bàsiques, a més de les llicències d’obres menors i les llicències d’activitats, i un pressupost de 2 milions d’euros“, gairebé el triple del pressupost actual. Tot i així, Andreu va afirmar que l’Ajuntament va retallar la proposta econòmica fins a 1 milió i mig, que llavors va demanar que s’inclogués el clot de Can Fatjó dels Aurons dins de Bellaterra, per compensar la rebaixa, però Cerdanyola ho va rebutjar i va donar el cop de porta definitiu.
Jordi Macarulla, -vocal no-adscrit-, va expressar: “A mi aquesta proposta em supera, perquè portem 12 anys amb un conveni de mínims i que ara es presenti, a 3 mesos de les eleccions municipals, em sembla una nova jugada astuta del president de l’EMD, però els bellaterrencs són més intel·ligents que no pas el que el president es pensa, i espero que no es deixin convèncer per aquesta maniobra d’última hora“. Macarulla va afegir: “Al meu entendre, el senyor president té molta ambició política, però no sé si s’estima massa Bellaterra“. A més de manca de sinceritat, també el va titllar d’estratega, doncs el canvi d’enllumenat pendent des d’inici de legislatura està previst que s’executi a finals del mes de febrer d’aquest 2023, una promesa personal de l’alcalde Carlos Cordón feta davant del veïnat de Bellaterra.
Quim Oltra, portaveu d’ERC va proposar que es deixés el punt sobre la taula, perquè “Trobar-se una cosa tan clau com aquesta a pocs mesos de les eleccions, sobta”. “És un moment delicat”, però la petició de Oltra no va ser atesa. La proposta es va aprovar amb els vots a favor del partit Gent per Bellaterra, l’abstenció d’Esquerra Republicana, i el vot en contra de Jordi Macarulla, vocal no-adscrit, dient que era una proposta inoportúna amb risc que es tanquin les portes a un conveni de màxims negociat amb més temps i uns interlocutors definitius”.
Altres assumptes tractats en el primer Ple del Veïnat del 2023:

Donar compte de l’execució pressupostària del darrer trimestre de l’any, que va ser deficitària (22.000 ingressats per 178.000 gastats). Repassar el pagament mig a proveïdors que, segons Bea Ripol, -secretària interventora de l’EMD de Bellaterra-, és gairebé immediat des del moment de presentació de factures i el Compte General del 2020 del qual l’oposició va criticar que es presentava amb força retard. També es va aprovar per unanimitat que s’acabés de construïr el Quart Cinturó o Ronda del Vallès i la pujada de sous d’un 2,5 % al personal funcionari de l’EMD, sense tocar el sou del president.
Cal recordar que el passat novembre va plegar Carles Aluju, cap de premsa de l’EMD, que va ser fitxat per Rubí com el su Síndic de Greuges.
ERC va proposar dues mocions, una és concretar una campanya informativa sobre l’accés lliure que tenen els bellaterrencs i totes les persones que així ho desitgin a les Biblioteques de la UAB i impulsar el Club de Lectura d’El Turó de Sant Pau. D’urgència ERC també va registrar commemorar de forma activa i visible a Bellaterra les dates del 8 de març, “Dia Internacional de les Dones” i 25 de novembre, “Dia Internacional per l’Eliminació de les Violències Masclistes“. Ambdues es van aprovar sense cap comentari general i el govern de GXB es va comprometre a senyalitzar els accessos de Bellaterra “amb un cartell similar al que es pot trobar en múltiples municipis propers: “Bellaterra contra les agressions sexistes”, o similar.
PREGS I PREGUNTES DEL VEÏNAT DE BELLATERRA*
* Després de 13 anys, el govern de GXB Bellaterra va acceptar la proposta veïnal presentada per Macarulla de transmetre en directe, bé a través del seu canal de YouTube o del Facebook oficial de l’EMD, tots els Plens Oficials de l’EMD.
* El govern de GXB no va aceptar la proposta d’instal·lar pilones de protecció de ferro a les perilloses voreres centrals de la BV-1414, dient que la Diputació ja està estudiant d’ampliar-les. Cal recordar les existents des de fa anys, a tocar l’Escola Ramón Fuster.