Bellaterra Gourmet us recomana, sempre que pogueu, consumir formatges de llet crua, sobretot ara tardor/hivern, pagareu una mica més, però gaudireu de sabors molt més gustosos i profunds.

El nostre suggeriment d’avui: Brie de Meaux de llet crua amb raïm moscatell|FOTO BELLATERRA GOURMET
Bellaterra. Cat ha detectat que una gran part dels venedors dels comerços d’alimentació que venen formatges, no saben informar als seus clients sobre la disposició de formatges de llet crua, tota una especialitat tradicional de França. Una gran part de comerços locals no els venen mai, ni s’han interesat per aquesta autèntica especialitat Gourmet.
Recomanem acompanyar els formatges de llet crua amb vins negres Garnatxa elaborat a Catalunya, són molt gustosos i rodons en boca, vellutats i plens de fruits del bosc madurs. “Si obriu les ampolles 30 minuts abans, els gaudireu amb mes profunditat”
QUÈ ÉS LA LLET CRUA?
La llet crua és llet sense pasteuritzar.
Pasteuritzar la llet vol dir escalfar-la durant 15 segons a 72º. Amb la pasteurització el pastor redueix considerablement els microorganismes que podrien fer que la llet es tornés dolenta. Malauradament, la pasteurització també elimina algunes propietats nutritives i organolèptiques de la llet. Per això, si es pot evitar, és millor utilitzar la llet crua.
Així doncs, estadísticament hi ha un parell de raonaments que són extrapolables quan parlem de llet crua:
Les formatgeries de Llet Crua solen ser més petites que les de llet pasteuritzada. És més fàcil controlar l’estat de la llet si en tens poca quantitat que no pas si en tens molta.
És més fàcil trobar un formatge de llet crua complexe que no pas un de llet pasteuritzada.
Amb tot, hi ha molt honroses excepcions. La llei obliga fer els formatges frescos amb llet pasteuritzada i hi ha formatges frescos molt bons. També hi ha denominacions d’origen com Stilton (UK) que obliga -encara avui- a fer formatges amb llet pasteuritzada. A Llet Crua hem trobat un Stilton (i dos) molt bons amb llet pasteuritzada. Podem dir el mateix amb els frescos
.