• Pàgina d'inici
  • Guia dels Comerços de Bellaterra
  • Guia dels Restaurants Jardí de Bellaterra
  • Telèfons interès Bellaterra

BELLATERRA.CAT

Des de Bellaterra 2009, informació global sense ànim de lucre. Facta Non Verba X Bellaterra (Vallès Occidental)

Feeds:
Entrades
Comentaris
« SOCIETAT|El reciclatge de medicaments, implantat de manera massiva
SPORT|El bellaterrenc Fèlix Riba Farrés campió de tennis +65 anys d’Espanya »

SALUT|7 juny Dia Mundial de la Seguretat Alimentària

8 Juny 2022 per Viot

Higiene, conservació i preparació d’aliments

Seguir les normes d’higiene durant la preparació i la conservació dels menjars ajuda a garantir que els aliments siguin segurs i evita intoxicacions.

Els consells següents recullen les normes bàsiques d’higiene alimentària des del moment de comprar fins que es consumeixen.

A l’hora de comprar
Els aliments no envasats han d’estar fora de l’abast del públic o protegits per vitrines, sobretot aquells que no es puguin rentar o coure abans de consumir-los.
Els aliments congelats i els refrigerats cal obtenir-los directament de les instal·lacions frigorífiques, bé de les d’emmagatzematge o de les d’exposició.
Els aliments que es consumeixen sense coure (formatge, pernil i xarcuteria en general) no s’han de tocar amb les mans.
Els embolcalls, així com les caixes i les bosses que siguin en contacte amb els aliments, han de ser de materials nous i nets.
Les llaunes de conserva no han d’estar rovellades ni inflades.
Els bolets han de ser tendres, sencers i classificats per espècies.
La carn en canal (sencera, tallada per la meitat o a quarts), les peces senceres d’aviram i els conills cal que portin la marca sanitària que acredita la procedència i el reconeixement sanitari.
La carn ha de ser picada davant vostre, o bé envasada amb la indicació de les dates d’elaboració i caducitat.
Els musclos, les cloïsses, les ostres, entre altres, han d’arribar al punt de venda envasats i identificats per poder conèixer el seu origen. Cal rebutjar els que estiguin oberts, ja que només són vius quan les valves estan closes.
Els derivats lactis (mantega, nata, iogurts, batuts, cremes i formatge ratllat) s’han d’adquirir envasats, etiquetats i refrigerats.
L’oli cal adquirir-lo envasat, etiquetat i precintat. No el compreu a granel.
Compreu els ous ben nets i sense cap esquerda.
Els aliments envasats, fins i tot els denominats artesans o típics, han d’anar etiquetats amb les dades següents:
Nom del producte.
Naturalesa del producte.
Nom i adreça del fabricant.
Llista de tots els ingredients.
Volum o pes.
Data de duració màxima.
Forma de conservació.

Mentre es porten cap a casa
Tingueu la precaució de no barrejar els aliments sense envasar.
No ajunteu els aliments, per exemple els congelats i refrigerats amb els que no ho són perquè així es manté més bé el fred.
No us entretingueu després de la compra per tal que els aliments arribin a casa en les millors condicions possibles.

A l’hora de preparar el menjar
En primer lloc assegureu-vos que l’entorn, els atuells i els estris de la cuina estiguin ben nets, que no hi hagi mosques ni cap mena d’insectes ni tampoc hi hagi plantes ni animals domèstics.
Renteu-vos bé les mans abans de tocar els aliments i torneu-ho a fer les vegades que siguin necessàries, durant la preparació del menjar.
Protegiu-vos bé qualsevol lesió que us afecti les mans amb materials impermeables.
No tossiu ni esternudeu davant els aliments, ja que això pot ser causa de contaminacions.
Prepareu els menjars amb la mínima antelació possible abans de consumir-los. Quan això no sigui possible, conserveu-los refrigerats.
Feu bullir molt bé la llet fresca i natural; després mantingueu-la al refrigerador.
No mengeu els mol·luscos cuits al vapor; feu-los bullir durant tres minuts.
Coeu suficientment els aliments, sobretot la carn, el pollastre, els ous i el peix.
Poseu les verdures per a amanides en remull en aigua potable i unes gotes de lleixiu durant cinc minuts; després, renteu-les bé.
Renteu bé les fruites abans de menjar-les i, millor, peleu-les.
Feu servir ous nets i sense cap esquerda quan feu maionesa; afegiu-hi suc de llimona o de vinagre per tal que sigui àcida. Conserveu-la sempre al refrigerador.
Per fer servir els aliments congelats:
Cuineu directament el marisc, les verdures i els plats preparats congelats.
Escalfeu al bany maria els productes congelats amb salses o sucs.
Eviteu descongelar els aliments a temperatura ambient. Per descongelar a poc a poc la carn i el peix, canvieu-los del congelador al refrigerador un dia abans.
Podeu accelerar la descongelació dels aliments tota vegada que estiguin dins d’envasos hermèticament tancats. N’hi ha prou amb submergir-los dins d’aigua a temperatura ambient sense obrir l’envàs.
No torneu a congelar un aliment prèviament descongelat. Consumiu-lo al més aviat possible.

Menjar a l’aire lliure
Quan vulgueu menjar a l’aire lliure, al camp o a la platja, heu de tenir en compte que el temps transcorregut entre que es prepara el menjar i es consumeix, sobretot quan hi ha temperatures elevades, pot afavorir el creixement microbià i causar una intoxicació alimentària.

És important que mantingueu la cadena del fred fent servir una nevera de pícnic, renteu bé els vegetals i les fruites abans de sortir de casa i eviteu salses que duguin ou.

Font: CatSalut

Share this:

  • Twitter
  • Facebook

T'agrada:

M'agrada S'està carregant...

Arxivat a Bellaterra | Etiquetat Dia Mundial Seguretat Alimentària, Salut |

  • Juny 2022
    dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
    « maig   jul. »
  • Pàgines

    • Guia dels Comerços de Bellaterra
    • Guia dels Restaurants Jardí de Bellaterra
    • Telèfons interès Bellaterra
  • contacta'ns

    • info@bellaterra.cat

Bloc a WordPress.com.

WPThemes.


  • Segueix S'està seguint
    • BELLATERRA.CAT
    • Join 27 other followers
    • Already have a WordPress.com account? Log in now.
    • BELLATERRA.CAT
    • Personalitza
    • Segueix S'està seguint
    • Registre
    • Entra
    • Copy shortlink
    • Report this content
    • Visualitza l'entrada al Lector
    • Manage subscriptions
    • Collapse this bar
 

S'estan carregant els comentaris...
 

    A %d bloguers els agrada això: