A partir del 6 de novembre, la infraestructura començarà a permetre el pas de vehicles

Sandra García Prat|Arriba l’obertura del túnel de Glòries de Barcelona. A partir del 6 de novembre, una de les infraestructures més esperades per millorar la mobilitat en aquesta zona d’entrada i sortida de la ciutat començarà a funcionar. L’obertura del túnel de Glòries arriba després de sis anys i mig d’obres (amb dues interrupcions). Aquestes són les sis claus que has de saber si ets conductor habitual d’aquesta zona per passar-hi a partir de la setmana que ve:
1. Si entres al túnel de Glòries, no en podràs sortir fins al final
El recorregut del túnel va des del carrer de Padilla a la rambla del Poblenou
El túnel de Glòries està format per dos tubs independents de 957 metres de llargada, un per cada sentit, que soterra la Gran Via des del carrer de Padilla fins a la rambla del Poblenou.
Sense sortides intermèdies
Els vehicles que hi entrin no en podran sortir fins al final i, quan hi arribin, podran escollir entre continuar per la C-31 (cap a les rondes i el Maresme) o bé agafar el lateral de la Gran Via que va elevat a partir del carrer de Bilbao.
2. Dos carrils per sentit i un per al transport públic
En cada sentit hi ha dos carrils per al transport privat i un per al transport públic, un fet inusual fins ara als túnels de Barcelona.

3. Un radar de tram
El túnel tindrà un radar de tram per controlar la velocitat. Els senyals que s’hi han instal·lat indiquen que el control de la velocitat es farà en un tram d’1,2 quilòmetres, és a dir, en tot el recorregut subterrani.
Límit de 50 km/h
Just després dels cartells que indiquen que hi ha un radar de tram, un senyal de trànsit fixa en 50 km/h la velocitat en tot el recorregut.
4. Semàfors per entrar-hi i sortir-ne
El túnel tindrà semàfors a l’entrada i sortida per regular el trànsit. Hi haurà una excepció: la sortida en sentit Besòs.
Gran pòrtic amb senyals lluminosos
A l’entrada del túnel, un pòrtic de grans dimensions amb senyals lluminosos indicarà si els carrils estan oberts i a quina velocitat es recomana circular-hi. Fonts municipals expliquen que és una estructura necessària per normativa a totes les entrades de túnel de la ciutat. El de Glòries és el més gran perquè inclou diversos indicadors en una sola estructura (panell informatiu, senyals de velocitat variable…).
5. De moment, el túnel de Glòries només servirà per sortir de Barcelona
De moment, però, els primers a circular-hi seran els cotxes i motos que surtin de Barcelona per la Gran Via, mentre que d’entrada a la ciutat es posarà en marxa a principis del 2022.

6. 35.000 vehicles de la Gran Via en superfície, sota terra
Els 35.000 vehicles que circulen ara per la Gran Via a Glòries en superfície es desviaran per la galeria subterrània i es posarà a prova la mobilitat a la zona.
Font: Betevé