El cafè, la planta que dóna grans de cafè, és originari de Kaffa, Etiòpia. Va ser introduït a Aràbia i d’allà a la resta de món. Etiòpia és avui el tercer major productor de grans de aràbiga del món. A més és el primer consumidor d’Àfrica de cafè.

El cafè genera el 60% dels seus ingressos per exportació i en el sector participen 15 milions de persones de manera directa o indirecta. El 95% de la producció prové de finques petites.
La collita va d’octubre a abril i en la recol·lecció només es recullen els fruits vermells i madurs, un per un i a mà. El cafè es cull entre setembre i desembre. Es recull en cistelles de bambú, sense contacte amb la terra. El secret de l’alta qualitat de el cafè és que s’ha cultivat de generació en generació, a la manera tradicional i en unes immillorables condicions.

Hi ha quatre mètodes de producció: “boscos de cafè”, o “semi-bosc de cafè”. Els cafès creixen salvatges sota l’ombra dels arbres del bosc. Representan més del 60% de la producció nacional (575.000 hectàrees); els “jardins de cafè” (300.000 hectàrees), on el fruit creix en els voltants dels habitatges dels agricultors. Els cafetars majors són propietat de l’estat o de petits empresaris.
La planta de el cafè neix de forma natural en els boscos

En els “boscos de cafè” mai s’han utilitzat productes agroquímics i per enriquir la terra dels agricultors fan servir adob orgànic.
D’Etiòpia procedeixen alguns dels millors cafès del món: Harar, Sidamo i Yirgacheffee.

Tots els cafès són portats a la subhasta central d’Addis Abeba, la Ethiopia Comodity Exchange (ECX). Aquesta entitat semi-privada va obrir fa 10 anys per unificar el pes i la qualitat, i per eliminar els intermediaris.
Als agricultors se’ls certifica i cataloga el seu cafè després de prendre una mostra, determinant si és o no per a l’exportació. El termini per vendre el cafè des que l’agricultor el lliurament és de 24 dies.
Amb una producció anual d’entre 500 i 700.000 tones de cafè, la meitat és per a consum intern. Etiòpia cobreix el 3% de la quota de mercat mundial d’aquest producte.
El cafè a Etiòpia representa més que una beguda, és cultura i llegenda
El cafè es va descobrir de manera casual. Segons explica la llegenda, un pastor anomenat Kaldi va notar que les seves cabres es posaven nervioses quan menjaven d’un arbust. Informats uns monjos, van ser aquests els que van descobrir que les baies torrades els ajudaven a mantenir-despiertos. Els monjos el feien servir durant les llargues nits d’oració.
Els mercaders àrabs ho van comercialitzar per Turquia i d’aquí va arribar a Europa i a la resta de món.

A Etiòpia el cafè constitueix una cerimònia que els etíops celebren dues o tres vegades a el dia. Sobre un terra amb herba esparcida.El gra es torra amb carbó en una paella foradada i després es mol en un morter.
L’aigua es posa perquè bulli en una cafetera sobre carbó, a què s’afegeix encens o sàndal. És costum prendre tres tasses de cafè, cadascuna menys fort, ja que se li va afegint aigua a la gerra. Aquí el cafè se l’acompanya de crispetes de blat de moro, sorgo o altres cereals.
Font: Mónica Uriel, Illy cafè
ILLY CAFÈ IBÈRICA C/ Pere IV, 397, 08020 Barcelona Telèfon per comandes servides a Bellaterra: 933 03 40 50 (Lídia) http://www.illy.es