A partir de dilluns, 24 de maig, els 7 locals de restauració de Bellaterra, i els de tota Catalunya podràn allargar una hora l’horari nocturn, fins a la mitjanit.
La mesura s’afegeix a la que ja va anunciar el Procicat la setmana passada, que permetia avançar l’obertura a les sis del matí, coincidint amb la millora de la situació epidemiològica.
L’altra gran canvi introduït pel Procicat en l’avenç de la desescalada és l’ampliació de les reunions socials, que podran ser de fins a 10 persones. Fins ara el nombre màxim era de sis persones, sense límit de bombolla.
Aquest aixecament de restriccions per combatre la pandèmia coincidirà, aquest segon dilluns de Pasqua, festiu per a moltes persones, amb l’ampliació dels aforaments de teatres i cinemes, del 50% al 70%; i dels comerços, del 30% al 50%, anunciada també la setmana passada.
En l’esport i els espais de culte es manté el límit d’aforament del 50%, però s’amplia el nombre màxim de persones.
Una altra restricció en vigor, la més visible, és l’obligació de portar mascareta, que Fernando Simón va obrir la porta a “relaxar” en exteriors a curt termini.
Amb l’estiu a tocar, la Unió Europa ha anunciat que permetrà l’entrada als ciutadans de països extracomunitaris que hagin rebut la pauta completa de vacunes aprovades per l’Agència Europea de Medicaments (EMA). La decisió, que encara s’ha d’aprovar al Consell Europeu, permetrà “permetrà reprendre de manera progressiva els viatges internacionals cap a la UE i fer-ho de manera segura”, segons el portaveu de la Comissió Europea Christian Wigand.
La desescalada també es nota en la cultura: el Canet Rock ha anunciat que l’edició d’enguany se celebrarà el 3 de juliol amb 22.000 persones de públic, que hauran de portar un test d’antígens negatiu fet el mateix dia i portar una mascareta FFP2.
Menys de mil hospitalitzats
Els principals indicadors de la pandèmia a Catalunya continuen millorant i aquest dimecres la xifra de pacients de Covid-19 hospitalitzats era 999, una xifra inferior a mil per primera vegada des de fa set mesos. D’aquests, 364 estan a les Unitats de Cures Intensives (UCI), 26 menys que el dia anterior.
La velocitat de propagació del virus (Rt) també continua baixant i se situa en 0,74, una centèssima menys que el dimarts. Això suposa que cada 100 infectats contagien una mitjana de 74 persones. Pel que fa a la positivitat, el percentatge de proves PCR i tests d’antígens que surten positius, és del 3,96%, per sota del 5% que l’OMS considera el llindar per poder controlar l’epidèmia.
El risc de rebrot (EPG), que mesura el creixement potencial de l’epidèmia, és de 124 punts, un nivell de risc similar al que tenia Catalunya la setmana del 8 de juliol passat. La incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants a 14 dies (IA14) baixa a 166.
Pel que fa al risc de rebrot per comarques, la Terra Alta és la que té un risc de creixement potencial més alt, amb 483 punts, seguida del Pallars Sobirà (467) i la Garrotxa (417). Cada dia són més, ara ja 14, les comarques amb un risc per sota de 100, considerat baix:
Tot i la disminució de la pressió hospitalària, el personal sanitari mostra signes d’esgotament. Convocats pel sindicat Metges de Catalunya, professionals de l’atenció primària han protestat aquest dimecres a la Plaça de Sant Jaume per reclamar un increment d’almenys un miler més de metges per frenar el que qualifiquen de “situació límit.
Font: CCMA