Feeds:
Entrades
Comentaris

Archive for 31/05/2024

A moltes zones diferents del camí hi ha bancs per gaudir de la bella natura, escoltar el so calmant del riu i reflexionar sobre les cites filosòfiques del mestre Yehudi Menuhin (1916-1999)

George Enescu (1881-1955), l’any 1931, amb el seu jove alumne Yehudi Menuhin 📷 CEDIDA

LLUÍS TORRES|Les diferents cites filosòfiques que hem trobat en plena natura durant la nostra estància a l’estació d’hivern de Gstaad (Suïssa), són presents en el mateix camí que el mestre Yehudi Menuhin (alumne de violí protegit per George Enescu), feia abans de la seva mort. L’unió entre el poble de Gstaad i Menuhin romandrà sempre en el cor dels amants de la natura i la música clàssica. Quin gran festival internacional va crear i deixar a Gstaaad Yehudi Menuhin l’any 1957!

Panel número 1: “Cada moment de la nostra vida és una nova sortida, un final i un començament, una conexió i una separació” 📷 ARXIU BELLATERRA.CAT

A moltes zones diferents del camí hi ha bancs per gaudir de la bella natura, escoltar el so calmant del riu i reflexionar sobre les cites filosòfiques.

Panels indicadors de guia

Per no perdre’s, hi ha panels indicadors que us guiaran constantment pel camí, perquè sàpigueu quina direcció heu de prendre o seguir.

Panel número 2: “Una forma de vida que exclou el regne del desconegut i el misteri no està en harmonia amb la vida mateixa” 📷 ARXIU BELLATERRA.CAT

Qui era Yehudi Menuhin?

(Nova York, 1916 – Berlín, 1999) Violinista i director d’orquestra nord-americà.  Fill de jueus emigrats de Rússia, Yehudi Menuhin es va revelar molt aviat com un prodigiós violinista.  Als cinc anys feia el seu primer concert públic a la ciutat de San Francisco.  El violinista Louis Persinger va ser el primer que va descobrir les seues aptituds musicals i el seu primer professor.  També a San Francisco va rebre classes de Sigmund Anker, i després va ser alumne de George Enescu a Romania i d’Adolph Busch a Basel.  Ja des dels set anys se’l coneixia per “meravella del violí” i “l’Einstein del violí”.  Va fer la seva presentació a París amb deu anys, a Nova York amb onze  i a Berlín amb tretze anys.

Talent precoç, Yehudi Menuhin -acompanyat per la seva germana menor, la reconeguda pianista Hephzibah Menuhin- va sorprendre el públic de la dècada del 1930 amb la seva execució de les grans obres del repertori violinístic.  Des de llavors la seva carrera va ser imparable, conquerint les audiències no només per la seva saviesa musical, sinó també per la seva qualitat humana.

Per la seva condició de jueu, Yehudi Menuhin va tenir grans problemes en les relacions amb Alemanya nazi.  L’any 1934 va refusar acceptar una intivació oficial per fer un concert a Alemanya, i va demanar que fos revocat el desterrament de Bruno Walter i altres músics de raça jueva.

El 1985 va rebre la ciutadania britànica, sent-li concedit el títol de Sir.  En els darrers anys la seva activitat musical es va dirigir sobretot cap a la direcció d’orquestra ia causes humanitàries i benèfiques, destacant-se com un defensor convençut dels drets humans.  Aquesta dedicació li va valer el Premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia el 1997, que va compartir amb Mstislav Rostropóvitx.

Yehudi Menuhin és un home que va influir fortament a la zona de Gstaad i Saanen amb les seves activitats musicals i humanitàries. L’any 1957 va fundar el Festival Menuhin que se celebra anualment en aquesta zona reunint músics clàssics de renom mundial i oferint fantàstics concerts per tota la zona durant dos mesos sencers, durant el juliol i l’agost.

Yehudi Menuhin era conegut per la seva tasca humanitària arreu d’Europa i aquesta és també una de les raons per les quals es van fer els camins del filòsof, per honrar-lo.

Com a nota al marge, una cosa que molt poca gent sap, és que també li agradava ajudar a altres músics i va finançar completament l’educació musical de Nigel Kennedys, un músic que sovint toca al mateix Festival de Gstaad.
Simplement caminant per aquest camí en plena natura, es poden descobrir moltes coses interessants que omplen l’ànima. Al costat d’explorar una zona preciosa de la natura que segur que augmentarà la vostra energia, les diferents cites que trobareu us permetran pensar una bona estona, per
explorar i viure en humilitat i plenitut.

Read Full Post »