El dimarts 5 d’octubre de 2021 el Govern ha arribat a un acord per regular l’habitatge a Espanya a través d’una nova llei d’habitatge

FOTO: @illcheyney
Agustina Battioli (Content Manager Real Estate) Després de vuit mesos de retard hi ha fumata blanca i ja tenim una nova llei d’habitatge 2021. Aquesta nova Llei d’Habitatge és un dels compromisos de Govern de coalició entre PSOE i Unides Podem, la qual vol delimitar les pujades «abusives» del lloguer de pisos a zones tensionades, porta dos anys amb molts bloquejos i controvèrsies i sembla que ara els partits que formen Govern per fi han arribat a un acord per a la seva aprovació.
El gran punt de desacord, la regulació del preu del lloguer, s’ha desbloquejat i aquesta nova normativa permetrà limitar els lloguers dels grans propietaris (amb més de 10 habitatges) segons diferents característiques i condicions. la nova norma tindrà en compte «les diferents competències existents en la matèria», tant autonòmiques com municipals, pel que ha indicat que han de ser les comunitats autònomes les que sol·licitin si volen aplicar o no el control de preus en les zones tensionades. T’expliquem els punts clau sobre la nova llei que afectarà el sector immobiliari:
Punts clau sobre la nova llei d’habitatge
Podem dividir aquesta nova normativa en cinc claus que regularan el mercat. Encara que l’acord per seguir endavant amb aquesta nova llei d’habitatge ha disparat les reaccions entre simpatitzants i retractors. Trobem els lloguers públics, els avantatges fiscals, els habitatges buits i els grans propietaris.
–Lloguers públics en les noves promocions d’habitatges
–Avantatges fiscals per a petits propietaris per baixar el preu de lloguer
-Més impostos per als habitatges buits
–Limitació de l’lloguer a habitatges de grans propietaris
–Bons d’ajut per a joves
Lloguers públics en les noves promocions d’habitatges
Les noves promocions d’obra nova han de tenir una reserva del 30% d’habitatges destinats a parc públic, sent la meitat d’aquest percentatge destinat a l’lloguer social. Així, un edifici amb 100 habitatges, ha de destinar 30 a aquest fi.
Avantatges fiscals per a petits propietaris per baixar el preu de lloguer
Els petits propietaris (amb menys de 10 habitatges en el seu poder) podran optar a grans descomptes i incentius fiscals per tal d’incentivar la baixada del preu de lloguer en els seus habitatges. De fet, es planeja a una bonificació de fins al 90% de les rendes que obtinguin els propietaris en cas que baixin el preu de l’lloguer respecte a el contracte anterior.
La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha afirmat aquest dimecres que la llei no els obligarà a topar els preus de lloguer, però comptaran amb importants incentius que ajudaran a contenir-los.
Més impostos per als habitatges buits
Per incentivar el lloguer d’aquests habitatges, el Govern permetrà als ajuntaments que puguin augmentar la taxa de l’IBI per a habitatges que estiguin buits amb un recàrrec de fins al 150%. Encara que s’ha matisat que la nova norma tindrà en compte «les diferents competències existents en la matèria», tant autonòmiques com municipals, pel que ha indicat que han de ser les comunitats autònomes les que sol·licitin si volen aplicar o no el control de preus en les zones tensionades.
Limitació de l’lloguer a habitatges de grans propietaris
Els grans propietaris, que són aquells que tinguin més de 10 habitatges en la seva propietat, hauran d’adaptar el preu dels seus lloguers a l’índex de referència de la zona on es troba per a aquells habitatges que es troben en les anomenades «zones tensionades».
Uns 150.000 pisos podrien veure regulat el preu de l’lloguer amb la nova Llei d’Habitatge a l’ésser els que estan en mans de grans propietaris constituïts com a persones jurídiques
La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha afirmat aquest dimecres que el Govern estima que uns 150.000 pisos podrien veure regulat el preu del lloguer amb la nova Llei d’Habitatge a l’ésser els que estan en mans de grans propietaris constituïts com persones jurídiques.
Bons d’ajut per a joves
El president de el Govern ha anunciat aquest dimarts que aquesta nova normativa inclourà la creació d’un ‘bo jove’ d’habitatge dotat amb 250 euros mensuals durant els propers dos anys. Aquest bo va beneficiar els joves d’entre 18 i 35 anys amb rendes de treball i ingressos anuals inferiors a 23.725 euros. A més, ha informat que, en els casos de les famílies més vulnerables aquest bo jove podrà completar-se amb més ajudes directes al lloguer de fins al 40% del seu valor.
El ‘bo jove’ per al lloguer d’habitatge que s’inclourà en la norma costarà 200 milions d’euros anuals i beneficiarà aproximadament a entre 40.000 i 50.000 joves
La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha avançat que el ‘bo jove’ per al lloguer d’habitatge que s’inclourà en la norma costarà 200 milions d’euros anuals i beneficiarà aproximadament a entre 40.000 i 50.000 joves. «Per als joves, que fins ara han tingut impossible poder desenvolupar el seu projecte vital, amb les mesures que s’estan activant canviarem molt la seva expectativa d’accedir a un habitatge», ha destacat la ministra.
Què es considera una «zona tensionada» en la llei d’habitatge?
La declaració d’un barri o un municipi com «zona tensionada» dependrà de l’Estat i de cada comunitat autònoma, incloent en la revisió a l’Ajuntament del municipi on s’estiguin estudiant aquestes zones. Si una zona es declara tensa, aquesta tindrà una durada mínima de tres anys
Que el preu mitjà de l’lloguer a la zona sigui més del 30% dels ingressos mitjans dels habitants de barri en qüestió.
Així, si els ingressos mitjans d’un barri són de 25.000 euros, el preu dels lloguers no hauria de superar els 5.000 € anuals (416,6 € a el mes)
Així, en aquestes zones afectades s’establiran índexs de referència de l’preu de l’lloguer que grans propietaris han de respectar, així com petits propietaris que vulguin optar als avantatges fiscals.
Font: Fotocasa Life