“Cultura és un àmbit molt rellevant a Bellaterra, on hi ha una clara vocació per la cultura, sobretot musical, teatral literària i de pintura, entre d’altres. Caldria potenciar els Jocs Florals, donar més visibilitat a El Musical; potenciar el Centre Cívic com a centre de trobada i cultural, i cohesionar els serveis i equipaments de Bellaterra que hi puguin donar ressò”.

FRANCESC PÉREZ TORRES|Bellaterra|20 de maig de 2023
Per què us heu plantejat presentar-vos candidat a candidata a l’Alcaldia de Cerdanyola amb el vostre partit IMPULS?
Jo sóc candidat INDEPENDENT (per tant no formo part del partit IMPULS), i em vaig decidir a presentar la meva candidatura com a presidenciable, perquè IMPULS és el millor projecte per Bellaterra i per Cerdanyola. Es tracta d’un equip de gent diversa que no ha estat en política, persones compromeses amb els seus veïns i amb moltes ganes de donar un nou aire a Bellaterra, que fa molt que ho necessita en tots els seus àmbits.
Quina nota (de l’1 al 10) posaríeu als 13 anys de gestió política del partit polític Gent per Bellaterra i Ramon Andreu gestionant l’EMD de Bellaterra?
Nosaltres no som qui per jutjar ni donar puntuacions, i creiem que qui ha de valorar els òrgans de govern son les urnes. Tot el nostre respecte a tots els veïns i veïnes, i tota la nostra il·lusió i força per al nostre projecte.
Què opineu de no veure cap dona candidata a la presidència de l’EMD de Bellaterra i sí 3 alcaldables a Cerdanyola el 28M?
La nostra màxima representant, cap de llista per Cerdanyola, on són totes les competències, i presidenta d’IMPULS és l’Elisenda, una dona. El nostre equip és divers i òbviament paritari, i format per les persones que poden comprometre-s’hi. La Llista de 2 persones per la EMD, Jordi i Agustina, és paritària, cosa que no passa en d’altres llistes. No obstant, en global, inclús a les llistes de Cerdanyola, hi ha poques dones com a caps de llista i per tant, el lideratge femení encara té molt camí per recórrer.
Quines són les vostres propostes més importants per millorar el poble de Bellaterra?
La primera proposta més important és la NOVA COMISSARIA DE POLICIA que, tenint en compte el conveni actual, és una proposta sòlida i viable. Al nostre equip hi ha persones expertes del sector de la seguretat, que estan treballant molt seriosament per fer-ho possible. La segona proposta més rellevant, és que amb la col·laboració dels nostres candidats a la llista per Cerdanyola, es faci realitat el Centre Mèdic de Bellaterra.rdanyola ha tancat l’any, amb un “superhàbit” de 4 milions d’euros, i, per tant, no és admissible la seva postura en aquest assumpte i en molts d’altres, atesa la manca d’execució de pressupostos. Tanmateix al nostre programa, que estem ampliant, n’ hi ha més, en resum:
NOU CONVENI EMD:
Pactarem un nou conveni amb Cerdanyola amb més competències.
SEGURETAT:
Habilitarem una NOVA COMISARIA DE POLICÍA a Bellaterra, tal i com permet el conveni actual. Potenciarem les càmeres de trànsit.
VIALS bellaterra
Millora de l’asfaltat dels vials, pavimentació i ampliació de les voreres.
Activar protocol de detecció de zones en mal estat, i sobretot per les que impedeixin l’accessibilitat i impliquin un risc per a la seguretat.
SALUT. CENTRE MÈDIC:
És urgent posar en servei el CENTRE MÈDIC.
Servei de custòdia de Claus, per a les persones amb dependència.
ESCOLA RAMON FUSTER:
Zona d’aparcament a l’escola Ramón Fuster, fent servir un tram de la reserva de vials existents al carrer Balmes. Al carrer balmes hi ha una reserva vial de la qual només es faría servir el primer tram per fer-hi l’aparcament de petó i adéu. Aquest aparcament, es faria respectant al màxim l’entorn i arbrat ombrívol.
Creació de camins escolars.
JOVENTUT, INFÀNCIA :
ESPAIS DE TROBADA i esbarjo amb dotació cultural. Foment dels VALORS SOLIDARIS i del nostre GRUP ESCOLTA BELLLATERRA.
VIALS I MOBILITAT
CAMÍ ANTIC. DESVIAMENT DEL TRÀNSIT per nou tram del carrer projectat a la Rotonda de la Avda. Generalitat.
Senyalització “prohibit el trànsit” a vehicles pesants.
DOTACIÓ DE MÉS PAPERERES.
Reordenació dels espais d’escombraries, i millora dles protocols de seguiment.
Dignificar la Plaça del Pi, i dotar-la de més aparcament.
Estudiar la construcció de pas soterrat per a vehicles a la estació FGC.
Soterrament Cablejat en vials centrals, i àmpliament, pavimentació i reparació de voreres.
Supervisió neteja de boscos.
MASCOTES.
Estudi per a protocols preventius de foment del civisme i bones praxis.
ESPORT. CULTURA I FESTA MAJOR
Millora e increment de les dotacions esportives actuals, i parcs infantils. Dignificar la Font de la Bonaigua.
Celebracions dels nostres Avis i Àvies centenaris i centenàries.
FESTA MAJOR: Fer partíceps als bellaterrencs i a la UNIÓ DE VEÏNS en la organització de la Festa. Donar veu i activitats a la gent jove. Recuperar tradicions.
TURÓ DE SANT PAU:
AMPLIAR L’accés d’entrada al Barri, facilitant el gir dels vehicles i fer-lo de doble sentit.
Fomentar l’activitat del Centre Cívic i dotació de pistes esportives exteriors a les places.
Ampliar les voreres de sortida del municipi direcció Cerdanyola i Bellaterra.
Millorar la il.luminació de les places i corredors peatonals.
Tanmateix, tenim previst una vegada estem a disposició de la informació i gestió de la EMD, de fer-la més eficient.
Què penseu sobre les 5 competències que l’EMD té signades amb Cerdanyola:
–Ordenació del trànsit.
Té limitacions, ja que no va acompanyada d’altres competències que ajudarien a gestionar-la millor. El trànsit és una assignatura pendent a Bellaterra, i és urgent pacificar les vies principals, sobretot pel que fa al trànsit pesat.
-Cultura i esport.
Cultura és un àmbit molt rellevant a Bellaterra, on hi ha una clara vocació per la cultura, sobretot musical, teatral literària i de pintura, entre d’altres. Caldria potenciar els Jocs Florals, donar més visibilitat al Musical; potenciar el Centre Cívic com a centre de trobada i cultural, i cohesionar els serveis i equipaments de Bellaterra que hi puguin donar ressò. L’esport és també un eix vertebrador de la cultura bellaterrenca, i està clar que s’ha de seguir fomentant, amb l’ajuda del Club Bellaterra i d’altres entitats esportives rellevants. S’han perdut moltes tradicions, sobretot a la festa major, que contribuïen molt positivament a fer de l’esport una de les banderes de Bellaterra.
-Manteniment de carrers,
És molt millorable en tots els aspectes, supervisió de l’estat dels carrers, sol·licitar actuacions en col·laboració amb l’Ajuntament, etc. Seria un clar exemple d’una competència que es gestionaria molt millor des de la EMD, a raó de la proximitat i urgència en alguns casos, ja que l’estat dels carrers afecten també a la seguretat i accessibilitat. Proposem també soterrar cablejat en alguns vials principals a estudiar. La il·luminació és molt millorable en alguns punts, i ja hi ha propostes d’altres veïns i veïnes que venen reclamant a l’entrada de Bellaterra postes amb llums alimentades amb energia solar. No entenem però, que de vegades la EMD doni a entendre que és l’Ajuntament el que s’ha de fer càrrec d’algunes reparacions, que segons el nostre parer podrien cobrir-se des de Bellaterra, guanyant amb eficàcia i velocitat de solució dels problemes, enlloc d’emprar el temps en burocràcia, salvant els casos imprescindibles, és clar. De totes maneres no coneixem de prop la situació administrativa encara.
-Manteniment d’espais verds
És un símbol de Bellaterra, i se li hauria de donar més protagonisme. Hi ha hagut actuacions lloables i voluntàries de veïns que s’han auto organitzat per a la neteja dels nostres boscos, i això demostra quan estimen el bosc els veïns i veïnes de Bellaterra. Donem-los-hi ressò i eines si cal, però el més important es gestionar molt bé el nostre entorn natural, que és el bé més preuat però alhora fràgil que tenim. Malauradament ara ja en campanya electoral hem vist algun cartell de propaganda penjat d’un arbre, i ens preocupa aquest tipus de capteniments. Segurament es tractarà d’algun error o mala interpretació per part dels serveis corresponents.
-Reserves d’espais públics
Hi ha molta feina a fer. Tenim reserves no executades que donarien solucions als problemes de trànsit o aparcament existents, i estem treballant en algunes propostes. De totes maneres, creiem que les actuacions han de ser consensuades sobretot quan afecten a un gran nombre de veïns i veïnes, amb sensibilitats diferents.
Penseu que totes les candidatures que es presenten el 28M a Bellaterra i Cerdanyola haurien d’aplicar i complir la vigent Llei 20/2022 de 19 d’octubre BOE Memòria Històrica i Democràtica vigent, i eliminar els noms del nomenclator de Bellaterra que encara conserven referències de la Dictadura franquista?
És evident que si hi ha un incompliment de la llei, s’ha d’actuar i amb caràcter Urgent.
Què opineu que a Bellaterra, dels 100 carrers només tinguem el d’una dona, el de Mercè Rodoreda. Quina és la vostra proposta i noms nous per aportar?
És un tema molt interessant hi hi ha feina a fer. Probablement seria un cas idoni per fer una consulta popular. Donaríem uns dies per a que els veïns i veïnes fessin propostes de noms amb explicació de la història de cada cas, se’n faria una selecció, i després es podria fer una consulta popular per a canviar alguns carrers. Molts agraïts per la pregunta, interès en l’assumpte i proposta implícita.
Sou partidari de canviar la seu de l’EMD al local més cèntric i accessible pel veïnat, que en el seu dia va donar la direcció del Club Bellaterra?
No és un tema prioritari, i entenem que el que hi ha d’haver és una bona accessibilitat i cohesió amb els equipaments o institucions actuals. El centre cívic és una equipament que es va fer en el seu dia i té la seva utilitat i va tenir també el seu cost, el qual no hem de desmerèixer. Tot i això, si Bellaterra necessités més equipaments, se’n poden proposar de nous i aquests poden tenir altres ubicacions, complint és clar al pla urbanístic.
Penseu que els canvis i millores de Bellaterra s’haurien de consultar democràticament al poble o preferiu deixa-ho en mans dels polítics per majoria?
Qualssevol gran canvi mereix conèixer la opinió dels veïns afectats, i entenem que la llei preveu l’audiencia pública en la majoria de les tramitacions. Esta clar que la gestió de la EMD correspon als que en tenen la competència i la responsabilitat, però consultar prèviament els grans projectes sempre és bo i sa, ja que ens permet de conèixer possibles al·legacions posteriors. Els projectes que neixen d’un consens ampli ( car la unanimitat és sempre complicada) son molt més estables.
Què opineu de la no recuperació dels carrers del poble tancats i barrats que apareixen al plànol oficial de Bellaterra?
No entenem que no estiguin al servei del poble si és que ho han d’estar, no obstant desconeixem el motiu del tancament, i si quest és per un tema de seguretat o no.
És un assumpte que caldria estudiar-se i no ens voldríem aventurar a opinar sense consultar.
Quantes legislatures penseu que un president o presidenta hauria d’escalfar la cadira de l’EMD Bellaterrra o Ajuntament?
En això som molt clars, creiem que una o màxim 2 candidatures ( en casos d’exit), és més que suficient, per raons òbvies i evidents. És bo que hi hagi nova gent, nova empenta i relleu generacional, o el camí es torna poc enriquidor.