• PĂ gina d'inici
  • Guia dels Comerços de Bellaterra
  • Guia dels Restaurants JardĂ­ de Bellaterra
  • Junta veĂŻnal EMD Bellaterra
  • Telèfons interès Bellaterra

BELLATERRA.CAT

Bellaterra (Vallès Occidental), des de l'any 2009, "Informació global sense ànim de lucre" FACTA NON VERBA X BELLATERRA

Feeds:
Entrades
Comentaris

BELLATERRA GOURMET🧑‍🍳L’escudella i carn d’olla: El plat que fa Nadal a Catalunya. La sopa mĂ©s antiga documentada d’Europa.

6 Desembre 2025 per FLPT

Bellaterra, 7 de desembre de 2025

“Aquest tipus de plat era essencial a les llars humils i rurals per dues raons: aportava calories i calor necessĂ ries per al treball al camp, i permetia aprofitar al mĂ xim qualsevol ingredient”

Escudella i Carn d’Ollađź“·M’agrada Catalunya

L’Escudella i Carn d’Olla és, sense cap mena de dubte, el plat emblemàtic de la cuina catalana durant l’hivern, i assoleix la seva màxima expressió durant el dinar de Nadal (25 de desembre). Més que una simple recepta, és un ritual culinari que explica la història, la prosperitat i la identitat d’una terra.

Segur que a quasi totes les llars catalanes, ara que arriba el fred farem bullir una olla ben gran amb l’Escudella i Carn d’Olla, el plat per excel·lència de les festes nadalenques catalanes. Anem a fer un repĂ s per la història d’aquest menjar tan nostre.

OrĂ­gens medievals

No sabem exactament des de quan a les cases catalanes es menja Escudella i Carn d’Olla, segur que de ben antic, el que sĂ­ que sabem Ă©s que Ă©s el plat de sopa documentat mĂ©s antic d’Europa. Francesc Eiximenis un escriptor franciscĂ  nascut a Girona, potser un dels mĂ©s llegits en l’Edat Mitjana, ja recollia aquest plat en la seva obra â€śCom usar bĂ© de beure e menjar” del segle XIV.
En ella diu que era un plat que menjaven els catalans cada dia. Tres segles desprĂ©s el BarĂł de MaldĂ  tambĂ© fa menciĂł de l’Escudella i Carn d’Olla en el seu dietari “Calaix de Sastre”, dient que en menja molt sovint i li agrada molt, d’on es dedueix que l’Escudella i Carn d’Olla no era un menjar tan sols de pobres, era interclassista.

L’origen el trobem en el món de pagès, on els camperols aprofitaven tots els excedents de les collites i el que tenien al rebost per fer un bon caldo i després es menjaven els ingredients acompanyats d’alguna salsa, el Baró de Maldà diu que s’acompanyava de salsa de tomàquet. Aquest tipus de plat era essencial a les llars humils i rurals per dues raons: aportava calories i calor necessàries per al treball al camp, i permetia aprofitar al màxim qualsevol ingredient.

Amb el temps, la riquesa i la quantitat d’ingredients (especialment carn) es van convertir en un marcador social. El que abans era un brou simple dels camperols, es va enriquir amb la inclusió de múltiples tipus de carn i verdures a les taules benestants.

El nom d’escudella prové del bol on es menjava la sopa en època medieval, que en llatí era scutella i en castellà escudilla. Al País Valencià li diuen Olla o Putxero a la Catalunya Nord Olla o Ollada i a Girona Bullit.

El costum de menjar Escudella i Carn d’Olla per Nadal, és un costum de ciutat, ja que pels pagesos era un plat bastant habitual. Antigament deien que una bona escudella havia de portar les quatre carns: porc, vedella, xai i gallina, als que anomenaven els “quatre evangelistes” o les “quatre ordes mendicants”, acompanyades de tota classe de verdures i llegums, la gran protagonista de la carn d’olla, la pilota es feia només amb pa i cansalada.

El Salt a Plat Festiu: La Conversió Nadalenca

L’escudella va fer el salt definitiu a plat festiu a la Catalunya rural dels segles XVII i XVIII. Nadal era, i continua sent, la festa mĂ©s important del calendari. Era el moment de l’any en què les famĂ­lies feien la mĂ xima despesa en cuina, i on es podia permetre el luxe d’incloure tots els tipus de carns guardades i embotits.

El plat es divideix en dues parts que se serveixen per separat:

L’Escudella (el Primer Plat): El brou, ric i concentrat, servit amb la pasta de Nadal, els grans galets de grans dimensions que s’omplien amb carn picada (la pilota o altres carns).

La Carn d’Olla (el Segon Plat): El contingut sòlid i substanciós del brou: les carns (vedella, porc, pollastre, botifarres), les verdures (patata, col, cigrons) i la pilota.

La Importància de la Pilota: La pilota, una gran mandonguilla allargada feta amb carn picada i espècies, simbolitza la generositat i la vitalitat del plat i és sovint el centre de la celebració culinària.

Sopa d’Escudella amb galets farcits

Futur i identitat

Avui, l’escudella continua sent un sĂ­mbol de la cuina catalana, que combina tradiciĂł i adaptaciĂł. Molts restaurants i famĂ­lies mantenen la recepta clĂ ssica, mentre que altres innoven amb versions mĂ©s lleugeres o creatives. El seu valor no Ă©s nomĂ©s culinari, sinĂł tambĂ© cultural i emocional, ja que evoca records familiars i reforça la identitat col·lectiva.






Font: M’agrada Catalunya

Comparteix això:

  • Feu clic per compartir al Facebook (S'obre en una nova finestra) Facebook
  • Feu clic per compartir a X (S'obre en una nova finestra) X
M'agrada S'estĂ  carregant...

Arxivat a Bellaterra | Etiquetat Bellaterra Gourmet |

  • Desembre 2025
    dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « nov.    
  • PĂ gines

    • Guia dels Comerços de Bellaterra
    • Guia dels Restaurants JardĂ­ de Bellaterra
    • Junta veĂŻnal EMD Bellaterra
    • Telèfons interès Bellaterra
  • contacta'ns

    • info@bellaterra.cat

Bloc a WordPress.com.

WPThemes.


  • Reblog
  • Subscriure's Subscrit
    • BELLATERRA.CAT
    • Uneix altres 31 subscriptors
    • Already have a WordPress.com account? Log in now.
    • BELLATERRA.CAT
    • Subscriure's Subscrit
    • Registre
    • Entra
    • Copy shortlink
    • Report this content
    • Visualitza l'entrada al Lector
    • Gestioneu les subscripcions
    • Collapse this bar
 

S'estan carregant els comentaris...
 

    %d