Feeds:
Entrades
Comentaris

Archive for 20/05/2024

Bellaterra, 20 de maig de 2024

LLUIS TORRES|Compartim la crònica de la concentració a l’Hostal Sant Pancràs de Bellaterra de l’equip espanyol de futbol apareguda el dia 21 de febrer de 1936 El Debate, publicació diària i matinal espanyola d’orientació catòlica, publicada a Madrid entre l’octubre del 1910 i el juliol del 1936. D’abast estatal, El Debate va néixer en un context de tensió per als sectors catòlics, propiciat per les mesures anticlericals que el govern de Canalejas estava implantant (com la Llei del Cadenat, que prohibia la creació de més ordes religiosos a Espanya). En els seus inicis El Debate no va aportar res al periodisme catòlic, tret d’un to agressiu i violent contra el liberalisme de Maura o Canalejas i d’atacs constants a la premsa de la competència. Amb el pas del temps i el seu assentament, El Debate es va convertir en el primer diari que, des del catolicisme, feia un periodisme modern –tocava tots els temes, no els hi girava l’esquena com altres publicacions catòliques feien– i va esdevenir un dels diaris amb seu a Madrid de major influència entre els lectors. El final d’El Debate va arribar el 1936, quan el bàndol republicà el va confiscar. Això, però, no va impedir que fos el diari catòlic més important del seu temps a Espanya.

Diari El Debate, 21 de febrer de 1936

Ya tenemos «nueve» jugadores

BARCELONA, 20.- En Bellaterra, colonia veraniega situada a 20 kilómetros de Barcelona, se encuentran los jugadores españoles seleccionados para el <match> internacional del domingo. En el día de hoy han efectuado unos ligeros paseos por los alrededores del hotel. Entre los jugadores concentrados se encuentra el medio ala del Valencia Bertoli, que ayer acudió al estadio de Montjuich, pero que no ha participado en los entrenamientos.

El seleccionador nacional señor Garcia Salazar ha manifestado que por las noticias que ha recibido de Madrid confía que podrá alinearse el domingo Lecue. El examen a que le sometieron los doctores Oliver y Oller dió resultado optimista, y, en consecuencia, Lecue será sometido esta tarde a una prueba técnica y física bajo la vigilancia del entrenador del Madrid.

De dar buen resultado la prueba, como se espera, acudirá a Barcelona. De contarse con dicho jugador, el problema de los medios no creará dificultades insuperables, pues este jugador lo considera indispensable el señor Garcia Salazar para la formación de la linea media.

Respecto a la formación definitiva del equipo que saldrá contra Alemania, -el seleccionador muéstrase reservado. -no queriendo facilitar todavía la alineación definitiva de España, pues existen dudas en lo que afecta a la composición de la linea media. No obstante, se puede ya adelantar que el trio defensivo lo integrarán Zamora, Zabalo y Acedo. En la linea media, como se ha dicho, solamente se sabe la alineación de Lécue. La linea delantera no sufrirá modificación y quedará como ante Austria, compuesta por Ventolrá. Luis Regueiro, Lángara, Iraragorri y Emilin.

– En la Federación Catalana se recibió anoche un telegrama anunciando que el equipo alemán llegará en dos aviones, el viernes, a las dos y media de la tarde. En dicho telegrama se confirma la alineación del equipo anunciado con anterioridad, con la sustitución del defensa Haringer por Munkert. Se prepara a los jugadores alemanes un gran recibimiento.

Selecció  d’Espanya de Futbol 1936
📷CEDIDA

L’any 1936

A diferència del que va passar el 1935, l’any 36 la selecció va deixar mal gust de boca en totes les cites que va afrontar.  Va aconseguir la primera derrota a casa en la seva història quan va caure davant Àustria al gener.  Pedro Escartín, que va actuar com a linier en aquesta trobada, va resumir els fets: “Desordre en la línia defensiva d’Espanya” i desconcert terrible d’Eizaguirre”.

Després va arribar la segona caiguda a casa, aquesta vegada davant d’Alemanya al febrer.  Un partit que no es va escapar de l’ambient de tensió política que vivia Espanya: la trobada es va jugar el 23 de febrer, al mateix moment que s’estaven celebrant les eleccions d’aquell any (el 14 i el 23 de febrer) en què va sortir guanyadora  la coalició d’esquerres del Front Popular.

Simón Lecue, recordaria anys més tard a Marca la tensió que va envoltar aquesta trobada:

“Quan els equips estaven preparats per sortir al camp ens van dir que la banda de música no volia tocar l’himne alemany.  És clar, els nostres adversaris van protestar i fins i tot es van negar a saltar al camp.  La cosa va ser força desagradable i violenta i per fi es va aconseguir que sortissin els dos equips junts i que no es toqués cap dels dos himnes nacionals.  Ens acontentem amb uns quants crits al centre del camp”.

Font: El Debate, Rogelio Núñez

Read Full Post »