• Pàgina d'inici
  • Guia dels Comerços de Bellaterra
  • Guia dels Restaurants Jardí de Bellaterra
  • Junta veïnal EMD Bellaterra
  • Telèfons interès Bellaterra

BELLATERRA.CAT

Bellaterra (Vallès Occidental), des de l'any 2009, "Informació global sense ànim de lucre" FACTA NON VERBA X BELLATERRA

Feeds:
Entrades
Comentaris

BELLATERRA GOURMET|L’Or blanc comestible de Cardona

17 Novembre 2025 per FLPT

Bellaterra, 17 de novembre de 2025

“De l’extracció a cel obert durant el neolític fins a la nostra taula. La sal de Cardona s’ha consolidat com un producte gurmet amb milions d’anys d’història que no té res a envejar a l’Himàlaia“

Mina de sal de Cardona|TURISME DE CARDONA

La muntanya de sal de Cardona és un diapir que creix cada any, ocupant una depressió del terreny amb forma d’el·lipsi allargassada amb una extensió de terreny de 1.800 m de llargària per 600 d’amplada i una superfície de 100 ha, amb unes característiques naturals que l’han fet mereixedora de ser inclosa dins el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN). La Muntanya de Sal forma un turó al peu de la serra de les Garrigues i a la dreta del Cardener, al sud del nucli urbà de Cardona. El turó és drenat per torrent Salat que mena cap a la vall Salina o Salada que conflueix amb el Cardener a la Coromina. Són relleus baixos però amb una geomorfologia molt singular amb profundes incisions fruit de la peculiar forma d’erosió lligada als processos de dissolució que presenten les sals

El sal de Cardona s’ha explotat des de l’antiguitat en un cicle cronològic que comença al Neolític mitjà i que compta amb més de 6.500 anys d’explotació.

El seu origen és degut a la muntanya de sal que es va formar fa uns 36 milions d’anys per l’evaporació d’un mar interior que banyava la Catalunya Central. Marco Porcio Catón (234-149 a.C.) ja es refereix a “una gran muntanya de sal pura que, com més arrenques, més creix”. És el diapir de Cardona.
La funció de conservant de la sal és coneguda des de temps immemorials, però va anar adquirint tanta importància que els romans la van titllar d’“or blanc”. Els serveis dels soldats es pagaven amb sal, per això l’origen de la paraula salari.

La sal de Cardona compta amb més de 6.500 anys d’explotació

La importància històrica de la sal de Cardona queda atresorada en les més de 160 referències a la literatura precientífica anterior a 1800 al voltant de tres característiques: el fenomen geològic, la capacitat més gran per conservar aliments i les seves virtuts medicinals.

En aquest sentit, la sal de Cardona està considerada com una de les millors sals del món a causa de la seva major capacitat saladora i de les virtuts medicinals atribuïdes per la saviesa popular. Per posar un exemple, Pere el Venerable, abat de Cluny, al començament del segle XII, ja va destacar les virtuts terapèutiques d’aquesta joia de sal.

Puresa extraordinària

Però fins fa poc no es comercialitzava com a sal comestible. En un exercici recent de reparació patrimonial, la Fundació Cardona Històrica (FCH) l’ha recuperada per tornar-la a situar al centre de les taules. Ja ho diu la dita: “sense sal, ni plàtica, ni menjar”. I si és la de Cardona, millor. Ara us expliquem per què.

La sal extreta del jaciment de Cardona és de màxima puresa (amb el 99,97% de clorur sòdic). Consumir-la és apostar per un producte de proximitat i, alhora, recuperar un bé mineral que durant segles ha estat extret per a l’aprofitament humà.

El xef Jordi Llobet, ambaixador de la Sal de Cardona 

S’obté d’esmicolar la roca extreta del cor del diapir de la vall salina de Cardona. La seva estructura cristal·lina compacta explica la seva puresa i alta concentració, igual que el seu aspecte transparent i la granulometria cúbica perfecta.  El seu processament és mínim i sense refinar. La sal es neteja i esmicola de forma suau per mantenir-ne totes les propietats, sense afegir additius ni agents antiaglomerants.
El jesuïta Pere Gil, a la seva Geografia de Catalunya (1601), afirma que “la sal de Cardona sala molt més i és més penetrant que la del mar, i una mesura sala tant com una mesura i mitjana de la sal feta d’aigua del mar”. En el cas de la sal de Cardona, encara menys és més.

La sal extreta del jaciment de Cardona és de màxima puresa (amb el 99,97% de clorur sòdic). Consumir-la és apostar per un producte de proximitat.

Per tot això, la Sal de Cardona ha estat recentment incorporada la llista de productes singulars de la Xarxa de Productes de la Terra que impulsa la Diputació de Barcelona. Aquest distintiu posa en valor la seva excepcionalitat geològica i històrica.

La sal es neteja i esmicola de forma suau per mantenir-ne totes les propietats, sense afegir additius ni agents antiaglomerants 
Domenec Fernandez

Lliure de microplàstics

Segons diversos estudis, el 90% de les sals de taula tenen microplàstics. El mar és la principal entrada de microplàstics a la cadena alimentària; i aquests es poden trobar a les sals marines. De fet, s’estima que hi ha 500 fragments de microplàstics per quilogram de sal marina. Fins i tot s’han trobat en salines d’interior pel fet que es desplacen a través de l’aire.
En extreure’s de l’interior de la vall salina, la sal de Cardona és més saludable perquè està lliurada d’elements químics que la puguin desvirtuar.

La Sal de Cardona ha estat recentment incorporada la llista de productes singulars de la Xarxa de Productes de la Terra que impulsa la Diputació de Barcelona.

Si necessiteu idees de com aplicar-la, podeu consultar la Guia de la Sal de Cardona elaborada per la Fundació Alícia.

Amb valor social Així doncs, la sal de Cardona és pura, és única i té història. Però també té el valor afegit de contribuir al manteniment, la conservació i la divulgació del patrimoni natural, monumental i industrial de Cardona. La FCH reinverteix els beneficis de la venda de la sal a la conservació del Parc Cultural de la Muntanya de Sal.

A més de condiment, la sal de Cardona té moltes possibilitats culinàries com curats, salmorres i marinats humits, cocció a la sal o fermentats.

Però això no és tot. La Sal de Cardona està envasada i etiquetada per persones del Servei de Teràpia Ocupacional d’AMISOL, una associació que atén persones amb discapacitat intel·lectual. A Pili, una de les persones usuàries, li agrada posar les etiquetes perquè “queden bé”. I Mati està feliç perquè “ha après a fer-ho més ràpid i sense arrugues”. D’aquesta manera es fomenta la inclusió social.
L’envasat i l’etiquetatge es realitza al recentment inaugurat Obrador de la Sal de Cardona, un espai dins del recinte del Parc Cultural de la Muntanya de Sal que s’ha rehabilitat per a aquest ús.  Consumir la sal de Cardona és una aposta pel territori, per la història del país, per la gastronomia gurmet i per la inclusió social. En un molinet de la sal hi ha milions d’anys d’història. Assaboriu-la com es mereix.

https://share.google/iPuCLoCE8toelE1rE

Font: Wikipèdia, La Vanguardia, Fundació Cardona

Comparteix això:

  • Feu clic per compartir al Facebook (S'obre en una nova finestra) Facebook
  • Feu clic per compartir a X (S'obre en una nova finestra) X
M'agrada S'està carregant...

Arxivat a Bellaterra | Etiquetat Bellaterra Gourmet |

  • Novembre 2025
    dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    « oct.   des. »
  • Pàgines

    • Guia dels Comerços de Bellaterra
    • Guia dels Restaurants Jardí de Bellaterra
    • Junta veïnal EMD Bellaterra
    • Telèfons interès Bellaterra
  • contacta'ns

    • info@bellaterra.cat

Bloc a WordPress.com.

WPThemes.


  • Reblog
  • Subscriure's Subscrit
    • BELLATERRA.CAT
    • Uneix altres 31 subscriptors
    • Already have a WordPress.com account? Log in now.
    • BELLATERRA.CAT
    • Subscriure's Subscrit
    • Registre
    • Entra
    • Copy shortlink
    • Report this content
    • Visualitza l'entrada al Lector
    • Gestioneu les subscripcions
    • Collapse this bar
 

S'estan carregant els comentaris...
 

    %d