Bellaterra, 19 d’octubre de 2025
“Cal humilitat a la cuina, fer el que sap i no voler fer i servir el que no domines” JOSEP MARIA BOIX

FRANCESC PÉREZ ✍️ Josep Maria Boix Ă©s un dels grans mestres de cuina, modernitzador de la cuina tradicional catalana, al costat d’altres mestres com Arzak, Subijana, Arguiñano….que feien el mateix procĂ©s al PaĂs Basc per modernitzar la cuina espanyola, i portar-la a uns alts nivells internacionals mai vistos.
Boix oferà als seus clients, en substitució de la Paella, arrossos creatius amb bolets, conill, cargols, etc., Boix va aportar a la restauració pública de Catalunya el Trinxat de La Cerdanya, avui dia convertit en un clà ssic imprescindible en tots els menús dels restaurants de casa nostra. Sense dubte, la seva recepta històrica recuperada és la Cuixa de xai a les 7 hores, plat que també va oferir a la Reina Elisabeth II del Regne Unit al Palau de Pedralbes de Barcelona. Aixà com també ho va cuinar per la Princesa del Japó a Tòkio.
Mai oblidarĂ©, i no puc deixar d’agrair al mestre de cuina Josep M. Boix, quan els anys 90, just quan jo portava la direcciĂł del Restaurant Cristal de l’Hotel Barcelona Hilton, desprĂ©s la del Restaurant Tragaluz i el Cercle Comtal, la seva oferta perquè jo dirigĂs l’Hotel Boix de Martinet de la Cerdanya, ja que la Loles i en Josep Maria volien dedicar-se de ple a la seva Torre del Remei de Bolvir. Ells estaven cercant a la ciutat comtal un professional acreditat per gestionar al 100% l’Hotel Boix. La meva renĂşncia final a aquesta bona proposta professional de dirigir el Boix de Martinet va ser deguda a la decisiĂł familiar de no deixar la nostra llar de Barcelona, com ja havia fet amb la meva esposa Angi el 1974, tot per al dirigir l’Hotel Saurat d’Espot. Finalment vĂ rem donar el pas definitiu d’obrir el nostre propi petit restaurant, La Taula, fita que amb la meva esposa Angi vĂ rem fer realitat el 30 de maig de 1994 i a la jubilaciĂł, desprĂ©s de 22 anys, venut al nostre chef Dani Feraru i la seva esposa Sandra.

El dia 4 de novembre de 2018, en Josep Maria Boix va ser l’últim dia com Xèf i propietari de la Torre del Remei, un petit gran Relais Château de Catalunya, obert amb la seva dona Loles Vidal, que ens va deixar als 66 anys, un 21 de juliol de 2014. El matrimoni Josep Maria i Loles va ser també els creadors de l’Hotel Boix de Martinet de La Cerdanya, un dels més acreditats de Catalunya, on l’escriptor i gastrònom Nestor Luján, va fer niu de la seva pà tria cultural gastronòmica.
La Torre del Remei va obrir les seves portes l’any 1991 i va aportar la creativitat de la Cuina Catalana Moderna, i és impossible oblidar els seus Raviolis de Foie-gras, el famós Trinxat de La Cerdanya amb Rosta o el tendre Xai a baixa temperatura, sempre acompanyats de uns postres excepcionals i un celler de vins inolvidable. El servei del seu equip sempre era discret pero d’una qualitat professional que molts dels grans de Catalunya voldrien gaudir als seus establiments.

La Torre del Remei, Pirineu catalĂ al costat del Parc Natural del CadĂ, envoltat d’un jardĂ de 3 hectĂ rees amb magnĂfiques sequoies, un palauet d’estil modernista, acull avui un hotel de classe internacional. Un limitat nombre d’habitacions, al costat d’una cuina reconeguda garanteixen una estada de calma i comoditat. Torre del Remei tĂ© tots els elements de confort d’un hotel Gran Luxe, com televisiĂł pantalla amb DVD i satèl·lit, la seva pròpia lĂnia de productes de bany i perfumeria i el servei 24 h. a les habitacions mĂ©s dels serveis habituals (caixa forta, minibar, …). TambĂ© podrĂ aprofitar la piscina climatitzada (de maig a setembre); del jardĂ i la sala de massatges i tractaments per relaxar-se.
Des de que Josep Maria Boix va jubilar-se és Carles Gaig qui gestiona la cuina de la Torre del Remei de Bolvir de La Cerdanya
http://www.hoteltorredelremei.com
Font: Ara, Torre del Temei