Bellaterra. 30 de setembre de 2025

Recepta de Filet de orada amb Rösti de patata amb oli d’oliva, llimona i salsa d’herbes aromàtiques fresques
INGREDIENTS
1 daurada (aproximadament 500 g)
2 patates
1/2 dl d’oli d’oliva verge extra
20 ml d’oli de llavors de carbassa
20 g de mantega
1 llimona, suc
1/2 dl de brou de peix lleuger
Una mica de mantega
Julivert
Sajolida
Cibulet
Sal i pebre
Guarnició recomanada: mongetes verdes amanides amb mantega o carbassó.
PREPARACIÓ:
Traieu les vísceres de l’orada, filetegeu-la i traieu les espines dels filets amb unes pinces.
Peleu les patates, primer talleu-les finament i després talleu-les a rodanxes de llumins. Feu servir una mandolina per a una major comoditat i uniformitat.
Unteu una safata d’alumini poc profunda amb una mica d’oli, esteneu-hi una capa fina de patates tallades a rodanxes i col·loqueu-hi els filets de peix a sobre, amb la pell cap avall.
Salpebreu-ho.
Traieu les fulles, renteu-les, assequeu-les i piqueu-les les herbes; piqueu-les finament.
PREPARATCIÓ DEL PLAT
Escalfeu la paella a foc mitjà. Unteu-la amb una mica d’oli i mantega.
Amb una espàtula plana, aixequeu cada filet de peix amb la seva porció de patates de llumins i fregiu-los a la paella calenta. A mesura que es couen, les patates formaran una crosta daurada que protegirà els filets de peix del contacte directe amb la paella. Això permetrà que els filets es coguin lentament a causa de la transferència gradual de calor.
Tapeu-ho i cuineu-ho durant uns dos minuts, ajustant el foc segons el daurament de les patates.
A part, en un bol buit, aboqueu-hi una cullerada d’oli de llavors de carbassa, suc de llimona i un raig d’oli d’oliva verge extra.
Col·loqueu els filets d’orada amb les patates al centre dels plats calents. Mentrestant, aboqueu el brou de peix a la paella. Afegiu-hi les herbes picades, comproveu-ne el gust i repartiu una cullerada d’aquest líquid al voltant del peix.
Barregeu els dos olis i el suc de llimona amb una cullera i condimenteu el peix.
Font: Antonio Ghilardi