Bellaterra, 21 de setembre de 2025
LLUIS TORRES✍️Ramon Cabau i el chef Josep Bullich foren els grans mestres gastronòmics de la Cuina Catalana al Restaurant l’Agut d’Avinyó de Barcelona. Ells i el seus equips de cuina i menjador varen aconseguir la primera estrella de la Guia Michelin per Barcelona.

Qui va ser Ramon Cabau?
Per què s’està esborrant l’empremta d’un dels personatges més singulars de la història de la cuina catalana?
I potser la pregunta més dolorosa i, tanmateix, més pertinent: quin patiment insuportable el va empènyer al suïcidi al bell mig del mercat de la Boqueria, que tant estimava?
Parlar de Cabau és descriure algú capaç de turbinar la gastronomia catalana fins a catapultar-la a una dimensió internacional desconeguda fins aleshores; és assenyalar un dandi il·lustrat que usava el vestuari i la picaresca per arrodonir una imatge de marca pròpia; és obrir les portes i les finestres del palau modern de la restauració barcelonina, amb sobretaules eternes; és visualitzar el portaveu d”un idealisme contagiós, d”una filosofia de page’s en un moment màgic; és esclarir les conseqüències de saber fer la puta i la Ramoneta entre el franquisme i la puixança del catalanisme sense sortir escaldat pel socialisme; és entendre que la solitud més dolorosa és quan s”està envoltat d”ulls inquisitius; i és, en última instància, certificar que la mort operística és el desenllaç adient si l’obsessió és no caure en l’oblit.

Després d’anys d’èxits a l’Agut d’Avinyó, el Chef Bullich va passar a ser el chef del Via Veneto, on va canviar la sofisticada cuina francesa per la Cuina Tradicional Catalana amb un toc creatiu.
Durant la dictadura franquista, els restaurants de luxe de Barcelona no apostaven per la cuina pròpia de casa nostra, i només la van practicar en democràcia.
Josep Monje, -el director que l’any 1980 va comprar les últimes accions al creador del Via Veneto, en Oriol Regàs, “Monje es va fer d’or amb l’incorporació del Chef Josep Bullich“.
Qui no recorda la seva Crema freda de pera de Lleida, el Rosssejat de fideus, l’Arròs negre, les Garotes gratinades, els Peus de porc farcits de ceps, o el Menú de Temporada a preu fixe, -creat i suggerit amb l’incorporació del Maître Francesc Pérez Torres-, provinent del Restaurant Finisterre, i guanyador de la millor carta de vins de Catalunya, concedida per l’INCAVI, i que el Via Veneto segueix penjant a les seves parets.
“En aquells moments, l’any 1985, aprofitant la tranquil·litat de les nits, el Via Veneto, que disposava d’un molt petit celler en el soterrani, va aprofitar per ampliar-lo en un 100%”.
“Segons recordava a les seves memòries en Oriol Regàs, artífex de la decoració fou el seu germà Xavier Regàs, després de les seves visites gastronòmiques al desaparegut restaurant Sans Sauci, de la Via Sicília de Roma”.

Senyora 📷 CEDIDA
Després de 6 anys, el 1987, el chef Josep Bullich va obrir el restaurant barceloní La Dama, un dels últims modernistes de la Ciutat Comtal, on passaren totes les personalitats durant les olimpíades Barcelona’92, posteriorment, aquest restaurant va tancar per la jubilació del mestre chef i director Josep Bullich, nascut a Solsona.
Font: FNAC, Josep Bullich