Bellaterra, 3 de setembre de 2025
Segons ha pogut saber el Diari Més de Tarragona, la firma francesa aixà ho ha proposat a la Generalitat de Catalunya

Chartreuse vol tornar a Tarragona. Segons ha pogut saber el Diari Més, la firma francesa ha proposat a la Generalitat de Catalunya la creació d’un museu a la fà brica del barri del Port on els monges cartoixans van destil·lar, entre el 1903 i el 1989, aquest emblemà tic licor. No només això, sinó que l’empresa es planteja tornar a envellir el seu producte en aquestes instal·lacions i embotellar-lo com a Chartreuse de Tarragona.
L’Ajuntament n’és conscient i ho veu amb bons ulls. «És una companyia que té interès a potenciar i cuidar aquesta vinculació que té amb la ciutat», afirmen des del consistori. Aquest mitjà s’ha posat en contacte amb l’empresa, però els seus responsables no han volgut pronunciar-se al respecte.
Actualment, ja existeix un espai de divulgaciĂł dedicat al Chartreuse a la ciutat de ParĂs, aixĂ com un museu sobre la història d’aquest elixir a la localitat francesa de Voiron i un altre a Saint-Pierre-de-Chartreuse
La fĂ brica del Chartreuse estĂ catalogat com a BĂ© Cultural d’Interès Local (BCIL) per la seva importĂ ncia en la història tarragonina. Els orĂgens de l’edifici se situen en una antiga fĂ brica tèxtil de vapor —l’única que hi va haver a la ciutat—, que es va inaugurar l’any 1857 amb el nom de La Fabril Tarraconense. Aquesta va cessar la seva activitat el 1869.
Posteriorment, el complex es va convertir en una destil·leria i magatzem d’ampolles, donada la seva proximitat a la fà brica de l’empresari francès August de Muller, dedicada a l’elaboració i exportació de vins i alcohols. El 1882, l’orde monà stic dels cartoixans va comprar l’edifici amb la voluntat de fabricar licors fora de França, però hi va haver un incendi i es va haver de reformar l’edifici. No va ser fins al 1903 quan es van poder instal·lar i van començar a destil·lar Chartreuse fins al 1989, quan va tancar la fà brica.

Tot i això, el vincle entre el licor i la ciutat mai es va trencar i, de fet, estĂ mĂ©s viu que mai. A les cases dels tarragonins Ă©s habitual trobar ampolles de Chartreuse; aixĂ com als bars, locals i restaurants, en format de còctel o tambĂ© digestiu. Aquest lligam entre el present i el passat es fa encara mĂ©s evident durant la celebraciĂł de Santa Tecla amb la beguda tĂpica de les festes: la mamadeta, una combinaciĂł de granissat de llimona i Chartreuse groc i verd que enamora. A mĂ©s, els exemplars del Chartreuse de Tarragona tenen un gran valor i sĂłn dels mĂ©s desitjats entre els col·leccionistes.
Font: John Bugarin, Diari Més