• PĂ gina d'inici
  • Guia dels Comerços de Bellaterra
  • Guia dels Restaurants JardĂ­ de Bellaterra
  • Junta veĂŻnal EMD Bellaterra
  • Telèfons interès Bellaterra

BELLATERRA.CAT

Bellaterra (Vallès Occidental), des de l'any 2009, "Informació global sense ànim de lucre" FACTA NON VERBA X BELLATERRA

Feeds:
Entrades
Comentaris

BELLATERRA GOURMET🧑‍🍳 L’auca contra les modes culinĂ ries anglosaxĂłnes

7 Abril 2025 per FLPT

Bellaterra, 7 d’abril de 2025

El xef Jordi VilĂ  recorre al sentit de l’humor en un manual d’autodefensa de la nostra cuina en temps difĂ­cils

CRISTINA JOLONCH|La iniciativa del cuiner Jordi VilĂ  que s’explica en aquesta pĂ gina no tĂ© res a veure amb el fantasma d’una guerra i aquell kit de supervivència en què no ha de faltar una mica de menjar no perible. AquĂ­ del que es tracta Ă©s que no expiri la nostra tradiciĂł culinĂ ria, en risc no nomĂ©s perquè es cuina menys a casa, sinĂł per la invasiĂł de tendències arribades de lluny (des del brunch fins al ramen o el cebiche). Fa mĂ©s d’un any que el xef d’Alkimia treballa amb l’escriptor Uri Costak i l’il·lustrador Joan Manel en l’elaboraciĂł del Manual d’autodefensa de la cuina catalana.

Amb sentit de l’humor, l’auca parteix d’un esperit de rebel·lia davant la dictadura de “modes que marca la mateixa indĂşstria i el mercat anglosaxĂł”.

VilĂ  vol deixar clar que no busca l’enfrontament amb altres cultures culinĂ ries ni infravalorar plats que a ell mateix li encanten, o creure que el propi Ă©s millor. Però “el ramen no necessita que ningĂş el defensi i la cuina catalana sĂ­, perquè estĂ  en perill. I hem de defensar-la els que la cuinem i la mengem”. Això nova, afirma el xef, del catalĂ  emprenyat que defensa que un plat ha de portar això o allò altre, sinĂł de reivindicar “l’essència de la nostra cuina”.

El manual es divideix en nou claus d’autodefensa. En la primera, “La defensa pasta”, en la qual el cuiner va armat amb un llarg cullerot, es recomana recordar als que evoquen la cuina italiana i parlen de la seva autenticitat que “a Catalunya hi ha fabriques artesanals de pasta des del 1700, abans del nostre històric Onze de Setembre”, i que “fideus, canelons o macarrons, desprĂ©s de tants anys, sĂłn tan catalans com el pa amb tomĂ quet”. I de passada, conclou en aquesta aquesta vinyeta, “expliques tot allò de Marco Polo i la ruta de la seda….Tots aprenem de tots, des de fa molts anys”.

La segona clau Ă©s “El gir ramen” (el contrincant queda atrapat pel coll i elevat, cap per avall, sobre el pit) i serveix per defensar-se dels que sucumbeixen a la ramenmania”. Suggereix “tornar a explicar tantes vegades com calgui” que el seu fantĂ stic ramen Ă©s la nostra fantĂ stica escudella. I que tot i que Ă©s cert que la tenim molt integrada a les nostres festes familiars de Nadal, i que no hem sabut treure-la d’aquest marc festiu i tot estĂ  per fer, cal recordar que tot Ă©s possible. “El ramen, l’escudella, o l’escudella i el ramen sĂłn dues magnĂ­fiques sopes amb mĂ©s o menys els mateixos ingredients: carn, verdures i pasta. La sopa perfecta”.

“El cop del cheesecake”, en què el cuiner es defensa aixecant una de les cames de l’adversari, posa de manifest que gairebĂ© tot ens arriba, “d’una manera o una altra, de la cultura ianqui, de la qual Ă©s difĂ­cil escapar.

Malgrat això, anima a fer un esforç i alliberar-se’n. “Deixem el cheese cake per al 4 de juliol; celebrem diĂ riament el nostre mel i matĂł, la crema catalana, el braç de gitano, la coca, el menjar blanc, els bunyols de vent, el pijama o els carquinyolis”. AlgĂş va dir, conclou:

“A Catalunya hi ha fĂ briques artesanes de pasta des del 1700, abans del nostre Onze de Setembre”

“La cuina catalana tambĂ© serĂ  dolça o no serĂ “. Han sentit parlar abans del “Jab antiumami”? Aquesta clau, en la qual cal estampar un plat a la cara de l’adversari, tĂ© a veure amb la defensa davant l’embogida recerca de l’umami, “el gust deliciĂłs que la cuina japonesa ha popularitzat i que la gran indĂşstria esprem al mĂ xim amb l’objectiu que el nostre paladar esclati. “Aqui l’ADN de la nostra cuina, la seva essència, parteix dels sofregits, la melositat del rostit de pollastre o de porc, l’antic gĂ rum, els embotits o el nostre marisc cuinat a la brasa. “No oblidem el nostre propi umami”.

“Als sofregits, el rostit, l’antic gĂ rum o els embotits hi ha l’umami catalĂ ”

“La puntada de peu paisatge” consisteix en una puntada de peu a l’altre, que apareix armat amb bastonets xinesos, on fa mĂ©s mal. AquĂ­ es recorda la frase de Josep Pla “la cuina Ă©s el paisatge posat a la cassola” i se situa el destinatari o destinatĂ ria del manual al paper dels esquirols “que creuaven Europa sense posar els peus a terra: “I en un rampell d’autoestima, recorda: quan parles de cuina catalana et poses al centre. I mires cap al nord, l’est, l’oest. I la cuina que veus, la que olores, tastes, menges, Ă©s la teva cuina, la nostra cuina”.

“El Llibre de Sent SovĂ­ (1324) ja parla de la tècnica de l’escabetx per marinar”

“El contraatac del primer cuiner” va mĂ©s enllĂ  de l’Ă mbit professional de la restauraciĂł i interpel·la totes aquelles persones que tenen una cuina a casa i la fan servir. “Abans eren les nostres Ă vies i mares, ara el primer cuiner i cuinera de Catalunya ets tu”. I de cadascun de nosaltres depèn, per tant, “el que quedarĂ  del passat, el que alimentarĂ  el present i el que nodrirĂ  el futur de la cuina catalana”.

Davant la invasiĂł del brunch, la clau que es proposa Ă©s “El toc forquilla”, en què es defensa ni mĂ©s ni menys que el tradicional esmorzar de forquilla, “calòric, contundent, exigeix sobretaula i a tots els catalans i catalanes del mĂłn global ens continuaomplint d’orgull”.

“La guitza ceviche”, amb el peu del cuiner al rostre del contrincant, reconeix les bondats del plat peruĂ  per excel·lència i anima a acceptar-lo amb resignaciĂł, però apel-la a recordar als que les prodiguen que el Llibre de Sent Sovi (1324) ja parla de la tècnica de l’escabetx per marinar el peix, la carn i les verdures.

El manual acaba amb l’implacable “Knockout final”, que davant l’evidència que “ens exalta el que Ă©s noui ens enamora el que Ă©s vell” recomana explicar, sempre que es presenti l’ocasiĂł, que “la cuina catalana Ă©s allò que cuinem les cuineres i cuiners arrelats en la gran tradiciĂł”. “I que cuinant tambĂ© sorgeixen coses noves”.

Font: La Vanguardia

Comparteix això:

  • Feu clic per compartir al Facebook (S'obre en una nova finestra) Facebook
  • Feu clic per compartir a X (S'obre en una nova finestra) X
M'agrada S'estĂ  carregant...

Arxivat a Bellaterra | Etiquetat Bellaterra Gourmet |

  • Abril 2025
    dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  
    « març   maig »
  • PĂ gines

    • Guia dels Comerços de Bellaterra
    • Guia dels Restaurants JardĂ­ de Bellaterra
    • Junta veĂŻnal EMD Bellaterra
    • Telèfons interès Bellaterra
  • contacta'ns

    • info@bellaterra.cat

Bloc a WordPress.com.

WPThemes.


  • Reblog
  • Subscriure's Subscrit
    • BELLATERRA.CAT
    • Uneix altres 31 subscriptors
    • Already have a WordPress.com account? Log in now.
    • BELLATERRA.CAT
    • Subscriure's Subscrit
    • Registre
    • Entra
    • Copy shortlink
    • Report this content
    • Visualitza l'entrada al Lector
    • Gestioneu les subscripcions
    • Collapse this bar
 

S'estan carregant els comentaris...
 

    %d