Bellaterra, 26 de març de 2025
“La sajolida (Sarriette en francès), Ă©s la millor herba aromĂ tica per rebaixar la sensaciĂł de panxa inflada desprĂ©s de menjar llegums“

La sajolida és una planta molt aromà tica i molt fà cil de cultivar a Bellaterra, a més està lliure de plagues i malalties
HavĂem tastat, el romanĂ per millorar la digestiĂł dels llegums, però els millors cuiners aconsellen que Ă©s mĂ©s eficaç la sajolida com tambĂ© en Marc EstĂ©vez en el seu llibre Deliciosa Natura que la tĂ© com una herba de propietats digestives: «Unes branquetes durant la cocciĂł ens ajudaran a combatre les digestions pesades i les flatulències»
La sajolida és molt utilitzada en fitoterà pia, industria farmacèutica, culinà ria, per amanir olives…
Hi han dos tipus de sajolides, ambdues disposen més o menys de les mateixes propietats:
– Satureja horenstis / ajedrea de jardĂn / sajolida blanca pròpia de Gardens Centers
– Satureja montana /ajedrea silvestre/ sajolida d’olives
Necessitats i caracterĂstiques
El seu habitat natural son espais secs i pedregosos, arenosos, sempre a ple sol. Molt fĂ cil de trobar-la el Parc Natural del Garraf.
Tolerant amb qualsevol clima excepte els mĂ©s freds i humits i ombrĂvols. A mĂ©s altitud i excĂ©s d’humitat menys oli essencial.
Exigent amb el drenatge. Prefereix terres lleugeres, arenoses i calcĂ ries
Com més sec és el terreny, més olor desprenen les seves fulles.
Reg moderat. Regs abundants però poc freqüents.
Es reprodueix per llavor al febrer.
Pot florir des del juny fins a l’octubre
S’adapta molt be amb l’espĂgol, romanĂ i farigola.
És una planta aromà tica lliure de plagues i malalties
Font: Garden Bordas