Bellaterra, 13 d’octubre de 2024
LLUÍS TORRES|Compartim la recepta de Paella valenciana apareguda al diari Hoja del Lunes, el dia 5 de maig de 1958, del professor de cuina en Josep Rondissoni (Turí, 1890-Barcelona,1968) un dels cuiner històrics de Catalunya.

Josep Rondissoni va ser un cuiner italià nascut a Torino, Itàlia, amb família d’origen suís, establert a Catalunya. Va estudiar a França i arribà a Barcelona el 1914. Va passar pel Majestic, el Círculo del Liceo i l’Hotel Victoria de Palma, abans d’esdevenir xef del Casino de l’Arrabassada, Restaurant La Cala de Sitges i l’any 1968, any de la seva mort, de la cuina del Stetic Club de Barcelona, creat per la família Bassat. Des del 1921 va ser professor de cuina a l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona (1909-1937), fundat a Barcelona per Francesca Bonnemaison. Va dirigir la redacció de la revista Ménage entre 1930 i 1937. Després de la guerra va haver de passar a la Secció Femenina de la Falange.
RECEPTA DE PAELLA VALENCIANA
Recepta del Professor José Rondissoni, apareguda a l’Hoja del Lunes, el 5 de maig de 1958
INGREDIENTS: 300 grams d’arròs, 100 grams de calamars, 100 grams de llom de porc, 100 grams de congre, 100 grams de salsitxes, 100 grams de pèsols, 2 pebrots morrons, una ceba, un decilitre d’oli. , una cullerada de tomàquet concentrat Intercasa, 2 dents d’all, 6 musclos i safrà.
FORMULA: Col·loqueu al foc una paella amb les salsitxa, l’oli, llom, reduït a trossets, i la rebolla, picada fina. S’ofega tot fins a obtenir un bonic color dorade. Seguidament s’afegeix el peix, fet a trossets, i s’assequi arrebossant-ho tot durant cinc mimitos. Després s’hi afegeix el tomàquet concentrat. També s’hi afegeix a gust el brou, en total tres quarts de litre. Condimentar el conjunt amb sal i pebre. S’hi afegeixen els pèsols, els pebrots, fets a trossets; els musclos, prèviament bullits desproveïts de la closca; les gambes, que hauran estat fregides abans, i una picada composta d’all i safrà. S’afegeix l’arròs, s’empolvora amb julivert, picat, i es cou durant divuit minuts
Font: Hoja del Lunes, Wikipèdia, NO-DO