Feeds:
Entrades
Comentaris

Archive for 21/06/2024

Bellaterra, 22 de juny de 2024

LLUÍS TORRES|Després de la sorprenent nota de premsa sobre el tancament del Club Bellaterra el dia 31 de juliol de 2024, i coincidint amb el seu 90 Aniversari, hem trobat adient compartir amb el veïnat de Bellaterra l’entrevista que Isabel Bernier, ex directora de la revista L’Esquirol de Bellaterra, va realitzar l’estiu de 2003 a Jordi Fau,  president del Club Bellaterra, qui va explicar el gran projecte de millora de l’històric Club creat l’any 1934.

Jordi Fau Risques, president del Club Bellaterra des de l’any 2000 📷 L’Esquirol de Bellaterra

Isabel Bernier entrevista a Jordi Fau

Casat amb Christine van Riet (Secretària de la Junta de la Unió de Veïns), té tres fills i viu ben a prop del Club.

Va venir per primera vegada a Bellaterra l’any 1954. Com anècdota ens explica que la seva mare va ser la segona clienta del nostre enyorat Colmado Can Casas. La seva vinculació amb el nostre poble va ser continuada fins l’any 1975, quan va haver de marxar a l’estranger per motius professionals.

Has estat molt de temps fora…

Vaig tornar l’any 1992. Tenia tantes ganes de tornar que quan vaig arribar volia implicar-me i participar en alguna tasca comunitària.

I aixi vas entrar a la Junta del CLUB?

Jo tenia un gran record del CLUB. Ja saps, records de jove… i quan vaig tornar em vaig espantar de la situació en què es trobava ja que durant el temps que jo havia estat fora, tot plegat havia anat empitjorant. Vaig pensar que feia falta que hi entrés algú amb il.lusió i ganes de fer coses, i em vaig presentar com a vocal.

En la Junta presidida per Jordi Martinez?

Si. Jordi Martínez és una persona molt vinculada al CLUB i un economista competent i amb gran sentit comú que va sanejar tota la situació financera i va arreglar-ho tot en general.

Fins a quin any va ser President el Sr. Martinez?

Fins l’any 1999 en què va decidir que ja no volia seguir com a President i llavors em vaig presentar a les eleccions i va resultar proclamada la nostra candidatura.

I des d’aleshores?

Les dues juntes que he presidit sempre han tingut clar que calia donar més bon servei als socis, naturalment millorant el CLUB, tant pel que fa a les instal.lacions com per la seva relació amb l’entorn. Si no s’hi fa res s’anirà morint.

Quants socis hi ha actualment?

Uns 260 socis. En aquest aspecte hem comptat amb una persona amb entusiasme com en Marc Rossinés per atraure una part importat de la gent. Però això només és pel que fa a les persones, perquè les instal.lacions són obsoletes.

Però qualsevol reestructuració com- porta grans inversions, oi?

Exactament, per això el nostre objectiu ha estat el buscar un finançament que no passés per apujar les quotes de soci ni per fer derrames.

La idea inicial va sorgir a l’estiu de 2000. L’Àlvar Roda i en Josep Riart ens varen presentar el que després es convertiria en l’actual projecte. En un principi es va pensar en el «Pitch & Puts, t’en recordes quin rebombori es va organitzar? En aquell moment es va veure el projecte com una solució d’ampliació i de millora de servei per Bellaterra, sempre comptant amb el suport de l’Ajuntament i el recolzament, tant per part de l’Alcaldessa Cristina Real com de la Regidoria d’Urbanisme.

Si, però tot allò va acabar com el rosari de l’aurora…

Ho vam deixar córrer, però com que seguiem buscant solucions, ens vàrem decantar pel disseny d’un projecte que aprofités l’espai que ocupa actualment el CLUB per fer-hi una remodelació total de millor aprofitament i ampliació, i finançar-ho amb el lloguer d’una part, que es dedicaria a locals comercials.

Això pot representar un gran canvi

No, volem mantenir el tipus de CLUB que és ara. Les nostres previsions són de passar del nombre de socis actual a 300 o 350, però sempre respectant el seu caràcter de CLUB familiar on tothom es coneix, un CLUB esportiu i de relació.

Hi ha espai suficient per a tot això?

I tant! Es guanyen uns 1.800 m². d’equipaments per al CLUB que disposarà de noves instal.lacions i també d’una piscina coberta.

Aquesta superficie comercial és la que es diu que ocuparà CAPRABO?

En un principi ens van contactar vàries empreses. Els de CAPRABO s’hi van interessar desseguida amb un preacord verbal. De totes maneres no hi ha res en concret. Si no són ells, sempre hi haurà algú altre.

De totes maneres, tinc entés que el solar on és ubicat el CLUB està qualificat com d’equipaments.

Això és compatible amb la construcció i venda de locals comercials?

Aquí és on hem hagut de negociar amb l’Ajuntament una proposta de modificació de qualificació, que ja ha entrat dins un Pla especial aprovat pel Ple de l’Ajuntament el darrer dia 24 d’abril de 2003.

Els terrenys actuals del CLUB apareixen qualificats en el Pla General Metropolità com «7a», és a dir, equipaments comunitaris i dotacions, mentre que el solar de la Plaça Maragall on s’està construint el Centre Cívic apareix qualificat com a «20a/11», és a dir, zona d’ordenació d’edificació aïllada. La proposta de modiciació és perquè 1.000 m2. dels 3.616,29 m2. del solar del CLUB es converteixin en «clau 18», és a dir, ús exclusivament comercial, deixant la resta tal com està a «7a», canviant la qualificació urbanística dels 1.000 m² del solar del Centre Cívic, convertint- lo en «7a», és a dir, equipaments comunitaris i dotacions.

Planta baixa del projecte del Club Bellaterra 📷 ARXIU BELLATERRA.CAT

L’Ajuntament us ha demanat alguna cosa a canvi?

Hi ha també una proposta de conveni segons la qual, en una zona encara no determinada del CLUB es deixarà 100 m² de superfície perquè l’Ajuntament hi posi algun servei municipal per Bellaterra. Podria ser un petit C.A.P., un centre de policia, etc. gratuïtament durant vint anys.

I pel que fa l’aparcament? Hi ha alguna cosa prevista?

Dins del projecte hi ha previstes unes places pels clients de l’àrea comercial, però per fer una obra més important ens caldrien altres fonts de finançament. Per exemple estem en contacte amb els FGC perquè tenim voluntat ferma de solucionar-ho.

No obstant, sembla que tot plegat ja va endavant.

Això que presentem és un avant-projecte. El projecte definitiu pot variar una mica. Encara ha de passar pel departament d’Urbanisme de la Generalitat, hem de demanar els permisos d’obres… però la nostra intenció és de començar a mitjans del 2004 i acabar-ho tot el 2005.

Planta superior del projecte del Club Bellaterra 📷 ARXIU BELLATERRA.CAT

Tots els membres del CLUB participen de la idea amb el mateix entusiasme?

La gran majoria de socis ho veuen molt positiu i en la darrera convocatòria d’eleccions ha sortit reescollida la Junta encapçalada pel mateix President. La Junta actual del CLUB està composada per les següents persones:

Sots-President: Àlvar Roda Fàbregas
Secretaria: Marta Pujol Puente
Tresorer: Joaquin Guerola Olivares

Vocals:
Mª José Aymar Ducet
Carlos Monje Mohr
Marc Rossinés de Temple
Juan Ramon Sagalés Guillamon
Jordi Tardós Jorba

Membres col.laboradors:
Brian McLean
Aureli Mas
Albert Pantaleoni

Teniu altres projectes? Només n’hem parlat d’un en concret

Aquest és el “gran projecte” i ens ocupa molt de temps, però també estem oberts a totes les ofertes de cara als nens petits. És important que els joves tinguin coses a fer. I també volem ampliar l’oferta esportiva amb altres activitats. Actualment es treballa en la WEB del CLUB i potenciar tota classe de col.laboracions amb altres entitats de Bellaterra, especialment amb la Unió de Veïns. I tot això vigilant per a mantenir el nivell de quotes.

Amb l’entusiasme que hi poses, espero que tinguem Jordi Fau com a President per a molts anys!

Club Bellaterra a la portada del número 81 de la revista L’Esquirol de Bellaterra, 2003 📷 ARXIU BELLATERRA.CAT

Font: L’Esquirol de Bellaterra


Read Full Post »

Bellaterra, 21 de juny de 2024

A partir de l’1 de juliol de 2024, Bellaterra es convertirà en una Zona de Baixes Emissions (ZBE). Els vehicles que no disposin etiquetes ambientals Zero, Eco, C o B no podran circular per la zona els dies laborables, de dilluns a divendres, entre les 7 h i les 20 h.

La mesura s’aplicarà a partir del dia 1 de juliol de 2024 a efectes informatius, i amb efectes sancionadors, a partir de l’1 de gener de 2025.

Exempcions i moratòries

Tot i la implantació de la ZBE, hi haurà una sèrie d’exempcions i moratòries per a vehicles sense etiqueta ambiental.

Podran circular per la ZBE els següents vehicles:

– Els vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda (VPMR).

– Els vehicles que presten serveis d’emergència i essencials.

– Els vehicles dedicats al transport de persones amb malalties i discapacitats.

– Els vehicles dedicats a l’exercici professional i que els seus titulars estiguin propers a la jubilació.

– Els vehicles dels titulars acreditin uns ingressos econòmics inferiors a 2 vegades l’IMPREM, ponderat segons el nombre de membres de la unitat familiar.

També es podran expedir autoritzacions puntuals:

– Per tractament mèdic, o prestació de servei singular.

(Fins a 24 autoritzacions de pagament vàlides durant un dia).

El president de l’EMD de Bellaterra, Josep Mª Riba, destaca que “un dels eixos estratègics d’aquest mandat del nou Govern de l’EMD que tinc l’honor de presidir, és l’activació de mesures i accions que contribueixin a la reducció de les emissions de gasos contaminants i d’efecte hivernacle, que afecten la salut de les persones i acceleren el canvi climàtic.Cada any, moren més de 3.000 persones a la regió metropolitana de Barcelona a causa de la contaminació i la calor. És per això, que  l’Àrea Metropolitana de Barcelona, de la qual formem part, va decidir impulsar la creació de Zones de Baixes Emissions.”.

Font: EMD Bellaterra

Read Full Post »