• Pàgina d'inici
  • Guia dels Comerços de Bellaterra
  • Guia dels Restaurants Jardí de Bellaterra
  • Junta veïnal EMD Bellaterra
  • Telèfons interès Bellaterra

BELLATERRA.CAT

Bellaterra (Vallès Occidental), des de l'any 2009, "Informació global sense ànim de lucre" FACTA NON VERBA X BELLATERRA

Feeds:
Entrades
Comentaris

BELLATERRA GOURMET|Història de la Ceba Vigatana

2 Agost 2023 per FLPT

La varietat Vigatana és una ceba amb no gaire bona conservació. Varietat allargada i panxuda, de tons violacis, apreciada pel seu sabor fort i alhora dolç.

La dolçor i la manca de picantor són les característiques que la destaquen, i sembla estar relacionat amb la pluviometria de la zona d’origen.

Ceba Vigatana a la botiga Tot Agro de Sant Cugat del Vallès

HISTÒRIA
La ceba vigatana és una de les poques produccions de ceba que encara es poden trobar a Catalunya. Aquesta ceba s’assembla a la de Figueres, i no se’n coneix l’origen però es ven al mercat de Vic de fa ja molts anys. Té el renom de ceba dolça perquè havia estat considerada
així anys enrere, però l’evolució del gust i l’aparició d’altres varietats més dolces fa que hi hagi qui, avui, la trobi lleugerament picant.

DESCRIPCIÓ I PRODUCCIÓ
La ceba vigatana és una varietat de l’espècie Allium cepa, de la família
de les Liliàcies. És una ceba tardana, allargada, de pell violada, dolça i forta de gust. Els seus ceballots són molt apreciats. Per al bon creixement en una comarca freda com l’Osona calen espècies adaptades a climes freds, la qual cosa fa que només algunes varietats amb característiques específiques, com aquesta ceba, puguin plantar-se durant l’hivern. La llavor se sembra entre el novembre i el començament de la primavera. Un més i mig després, la planta brota, i dos mesos més tard ja apareixen dues o tres fulles i una ceba petita. A final de juny comença la collita. Un cop arrencada, la ceba es deixa
assecar al sol entre dos i tres dies per tal que completi la maduració.

Ceba Vigatana a una cuina de Bellaterra

COMERCIALITZACIÓ I CONSUM
La ceba vigatana es ven, principalment, al mercat de Vic, però també es pot comprar en petits establiments i botigues de verdura de la zona.
Una part de la producció la compren els restaurants de la comarca que han decidit incorporar-la en la seva oferta de plats tradicionals. De sempre, aquesta ceba s’ha menjat sobretot amanida. També és molt bona per escalivar, especialment el ceballot, però aquesta és una pràctica de consum recent i els coneixedors d’aquesta varietat prefereixen consumir-la fresca

Font: Agricultura Gencat

Comparteix això:

  • Feu clic per compartir al Facebook (S'obre en una nova finestra) Facebook
  • Feu clic per compartir a X (S'obre en una nova finestra) X
M'agrada S'està carregant...

Arxivat a Bellaterra | Etiquetat Bellaterra Gourmet, Història ceba vigatana |

  • Agost 2023
    dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « jul.   set. »
  • Pàgines

    • Guia dels Comerços de Bellaterra
    • Guia dels Restaurants Jardí de Bellaterra
    • Junta veïnal EMD Bellaterra
    • Telèfons interès Bellaterra
  • contacta'ns

    • info@bellaterra.cat

Bloc a WordPress.com.

WPThemes.


  • Reblog
  • Subscriure's Subscrit
    • BELLATERRA.CAT
    • Uneix altres 31 subscriptors
    • Already have a WordPress.com account? Log in now.
    • BELLATERRA.CAT
    • Subscriure's Subscrit
    • Registre
    • Entra
    • Copy shortlink
    • Report this content
    • Visualitza l'entrada al Lector
    • Gestioneu les subscripcions
    • Collapse this bar
 

S'estan carregant els comentaris...
 

    %d