Jaume Plensa (Barcelona, 1955), el mĂ©s internacional dels artistes plĂ stics catalans contemporanis, ha estat distingit amb el premi CatalĂ de l’Any 2021 en una gala que ha suposat, desprĂ©s d’un llarg parèntesi de tres anys, la feliç recuperaciĂł de els guardons amb què EL PERIĂ“DICO ha homenatjat les personalitats mĂ©s destacades del mĂłn cultural, polĂtic, cientĂfic i social de les Ăşltimes dues dècades.

Jaume Plensa i Suñé (Barcelona, 1955) Ă©s un escultor catalĂ . TambĂ© ha col·laborat en projectes de teatre i òpera amb el disseny del vestuari i l’escenografia. L’any 1997 fou guardonat amb el Premi Nacional d’Arts PlĂ stiques concedit per la Generalitat de Catalunya i el 2012 rebĂ© la Creu de Sant Jordi. Actualment viu entre Barcelona i ParĂs, tot i que tĂ© el taller a Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat). És conegut majoritĂ riament per les seves grans escultures formades per lletres i nĂşmeros, encara que tambĂ© treballa altres materials, com el ferro fos, el polièster, la fibra de vidre, l’alabastre o la fusta. En reconeixement a la seva trajectòria, l’any 2013 fou guardonat amb el Premio Velázquez de Artes Plásticas.
En una primera etapa, la seva obra reflecteix l’interès per qĂĽestions relacionades amb el volum, l’espai i la tensiĂł. Entre 1983 i 1984 començà a modelar el ferro amb la tècnica de la fosa i desenvolupĂ un concepte escultòric de formes zoomòrfiques. El 1986 va començar a treballar amb ferro colat i desprĂ©s va utilitzar cristall, resina, llums i sons.
Des de 1996 tambĂ© s’ha dedicat a crear elements i decorats per a muntatges d’òpera i teatre, principalment en col·laboraciĂł amb la companyia La Fura dels Baus. Entre 1999 i 2003, Jaume Plensa es va transformar en un dels pilars de l’escenografia mundial, en reinterpretar, al costat de La Fura dels Baus, quatre òperes clĂ ssiques: AtlĂ ntida, de Manuel de Falla; El martiri de Sant SebastiĂ , de Debussy; La Damnation de Faust, de Berlioz, i La flauta mĂ gica, de Mozart.
El 2008 va realitzar l’escultura anomenada Alma del Ebro a Saragossa (AragĂł), amb motiu de l’ExposiciĂł Internacional de l’Aigua. Aquesta escultura tĂ© 11 metres d’alçada i estĂ situada davant del Palau de Congressos, a la vora del riu Ebre. Les lletres representen cèl·lules del cos humĂ , que estĂ compost en mĂ©s d’un 60 per cent per aigua. Les seves lletres blanques i l’estructura buida conviden l’espectador a mirar dins i reflexionar sobre la relaciĂł entre els Ă©ssers humans i l’aigua.
Una de les seves obres mĂ©s destacades, Crown Fountain, estĂ situada al Millennium Park de la ciutat de Chicago (Estats Units d’Amèrica).
A Suècia tĂ© obres a UmeĂĄ (Heart of Trees, 2007, al parc Ă–backaparken; Nosotros, 2008), Ă…re (Dialogue o Irma i NĂşria, 2009, Copperhill Mountain Lodge), BorĂĄs (House of Knowledge, 2014, davant de l’escola tèxtil de la Universitat de BorĂĄs), Göteborg (Dröm, 2012, a la plaça de la Reina o Drottningtorget), Tjörn (Grand latent blanc, 2016, Klövedal) i Estocolm (Cloe frĂĄn Barcelona, 2017 a Stureplan).
L’any 2012 va fer el cartell de les Festes de la Mercè de Barcelona. El 2014 es va inaugurar l’obra 7 poetes a la plaça LĂdia Armengol d’Andorra la Vella. L’any 2015 inaugurĂ una escultura monumental amb el nom de Carmela davant del Palau de la MĂşsica, al carrer Sant Pere MĂ©s Alt.
L’any 2020, Plensa va donar una escultura a l’Hospital ClĂnic de Barcelona com a reconeixement al personal sanitari per la seva tasca durant la pandèmia de covid-19. L’obra, de mĂ©s de dos metres d’alçada, Ă©s un rostre esculpit en basalt i es va instal·lar en el vestĂbul principal de l’Hospital.

El 20 d’octubre de 2021 es va inaugurar a Newport (barri de Jersey City, a Nova Jersey) la seva escultura mĂ©s gran: Water’s Soul (L’Ă nima de l’aigua), de 24 metres d’alçada i un pes de 30 tones. Representa el cap d’una dona jove que, amb un dit als llavis, mira a els gratacels de Manhattan des de l’altra riba del riu Hudson, en el parc on ha estat col·locada. Plensa ha declarat que va pensar que era oportĂş fer l’escultura amb el gest de demanar silenci «perquè estem en un moment tan sorollĂłs que no podem sentir aquesta veu profunda de l’aigua, que sempre ens estĂ parlant».
Font, El Periódico, Wikipèdia