Només hi han votat que no el PP i Vox, que qualifiquen la mesura d’aposta per la mort i han defensat les cures pal·liatives.
198 diputats han votat a favor de la llei, 138 en contra i 2 s’han abstingut.
CCMA|Ara, la llei de l’eutanàsia ha de passar al Senat — on els partits que l’han votat tenen majoria– i podria estar llesta al febrer o març. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha agafat la paraula, ha assegurat que, quan s’aprovi definitivament, farà el possible perquè entri en vigor i s’apliqui de seguida.
La futura llei de l’eutanàsia recull que podran rebre ajuda a morir els adults amb malalties incurables o greus amb un gran patiment. En tots els casos en què s’aprovi serà un professional sanitari el qui ho practicarà.
Al tercer intent
El PSOE ha aconseguit despenalitzar l’autanasia en el tercer intent. En les dues ocasions anteriors la proposta d’aprovació de la llei de l’eutanàsia no va prosperar per la falta de suports i perquè es va suspendre la legislatura i es van convocar eleccions generals.
El primer intent va ser el mes l’abril del 2019 i, el segon, el mes de novembre del mateix any. Durant les campanyes electorals, Pedro Sánchez va defensar la reforma del Codi Penal per incloure-hi el “nou dret individual”.
El juny del 2018, la llei de l’eutanàsia va aconseguir per primer cop el suport majoritari per a l’inici de la tramitació, quan Ciutadans va canviar el seu vot en contra per l’abstenció en el text presentat pels socialistes.
El setembre del 2019, la tramitació de la llei no va prosperar per la dissolució de les Corts, quan Pedro Sánchez no va aconseguir formar govern. En totes dues ocasions, el PP va votar en contra de la tramitació.
Països com Bèlgica, Holanda i Luxemburg ja han despenalitzat l’eutanàsia.